СТЪКЛЕНИЯТ ХРАМ В ПАЛОС ВЕРДЕС

0
1078

Поредно писмо от Мариана. Този път от Калифорния. Оставила е съпруга   да се оправя сам в мичиганските студове. Макар често да са  заедно, тя, като истинска българска баба, помага за внуците на юг. Същевременно, не типично по български, учи и  психология. Защо? „Защото смятам, че децата  трябва да се отглеждат в тяхната генетична среда“ . А и психологията помага.   „ Не че кой знае какви резултати постигам, ама поне знам какво да очаквам от поведението им. Та  така ще сме още няколко години и аз хич не е оплаквам, защото Калифорния е прекрасна, аз се занимавам с любими неща, имам интересни приятелки, а зимата тук е лято.“
А пък ние имаме възможност чрез нейните писма да попадаме на  непознати места и опознаваме различен  начин  на живот.“

Здрасти от Палос Вердес,

Днес беше почти 30 С ! Пращам ти да видиш нещо, за чието съществуване малцина знаят. Стъклената църква не е в туристическите справочници за околностите на Л.А. Архитект е синът на Франк Лойд Райт.

53361022

Ако някога си се чудила къде се женят азиатците,това е едно от изисканите места за тази церемония.
Плочките наоколо са с имената на младоженците. Направили са цели алеи с надписани тухлички.

IMG_2146

Стените и покривът са от стъкло. Денем слънце, вечер звезди. Все пак тук става тъмно към шест часа. От хълма се вижда остров Каталина, а от ръба на скалите могат да се видят по това време китове, даже без бинокъл. На времето това е било китоловна база с морски фар и гигантски казани за топене на китова мас. Сега там са построили музей на китовете, а Палос Вердес е вече кварталът на богатите.

П.С. Тази църква / wayfarers chapel/ , не е свързана с никоя религия. Основана е от Еманиел Сведенборг, и е национален мемориал на шведския учен, философ и теолог.

В случая се разбира параклис, където странстващият пътник  спира за отдих. Това е място за медитация, с градини в триъгълни форми, триъгълен фонтан, покривът е от триъгълни стъклени плоскости, над които висят клоните на дърветата. Символична  и приложна геометрия, мистицизъм, триединство на Бога. Мястото е за ритуали в интимен кръг – скромно пространство и тишина.

 

 

IMG_2140IMG_2127

А Сведенборг е бил, освен всичко друго, и екстрасенс. Вярвал е, че  ангелите са винаги  около нас и че след смъртта душата  продължава да живее. В магазинчето до параклиса се продават всякакви сувенири с ангелчета, както и козметика с аромат на пачули.

Ще ти пратя още снимки . Тези не дават много добра представа за красотата и духовността на това място, ако ти в интересно.

Сега уча за Цикладите и почнах да гледам филмите на Тарковски, линка към които ти ми изпрати.

Случка: една вечер у нас се бяха събрали приятелчета на децата и аз им показвам Андрей Рублев със субтитри . Голяма грешка! Не става за набожни американски тийнейджъри.

Watch Andrei Tarkovsky’s Films Free Online: Stalker, Solaris, The Mirror & Andrei Rublev

Поздрави,

Мариана

IMG_2409IMG_2366

 

 

 

 

 

Коментари

comments