СТУДЕНТИ-ЕМЕРИТИ*

0
871

Продължаваме с поредицата „Намерени в мрежата“ и с писмата на Мариана Тончева отвъд океана.
Дали ако човек се осмели да помечтае на глас за подобно чудо: обучение за възрастни,  няма  попадне във фокуса на ирационалния скандал, който се вихри у нас за българското образование, и който за жалост, няма нищо общо с реалните нужди на днешното ни общество.

„Здрасти от Санта Моника,
Попаднах на един колеж само за хора  на 60+. Намира се на втората улица, успоредна на океана срещу блока на Бритни Спиърс и църквата с прозорци на Тифани. Перфектен шанс за някое милионерско сдружение да печели, обаче градските власти решават да построят колеж за старците си с класове по изкуство, музика, литература и спорт. Има даже клас за писане на автобиография. Много популярен. Тези хора могат да разкажат  много за себе си.

Elderly Students Reading in Class
Elderly Students Reading in Class

Сутринта бях в класа по гръцка драма. Всички си носят „Едип Цар“ под мишница, в клас са 15 минути преди професора и обсъждат по групички какво са чели , слушали по радиото или гледали през седмицата. Професорът идва от USC  / University of Southern California/, където преподава драма и романи. В този клас си имаме и двойка влюбени. Един ден случайно бях седнала зад тях. Държаха се за ръце  по време на лекцията, дискретни милувки и много нежност. Любов в третата възраст. Наоколо има малки кафенета и ресторантчета, където се събираме през паузите. Познанствата тук не стават лесно, както и във всички големи градове, но ние все пак имаме много общи интереси, не сме конкуренти, и ни е приятно да общуваме помежду си.

Колежът в Санта Моника не е изключение. На много университетски кампуси  през лятото се предлагат лекции и общежитие със столова за пенсионери, които искат да се почувстват отново студенти. Това е традиция на уни152-ec-honor-roll-2014и плащат, за да учат, с огромно удоволствие, после в горите, на плажа, в групата за народни танци/ да, имаме такава от над 30 години/.  Обаче най-популярни летни класове са специализираните круизове  за образование на пенсионери до Аляска. Там се купува билет чрез лотария. Емеритус колидж е целогодишен и е безплатен. Останалите приличат на пионерски лагер – с програма, храна и развлечения.
След обяд при същия професор се събираме за класа, посветен на Марсел Пруст. Този път се носи  3-тия том от „По следите…“ – Guermantes Way“ . В този клас хората са заедно от 5 години, а изучават Пруст от 3 години! Три от дамите го четат в оригинал.  Въобще, утопия. А професорът ни е един сладкодумен ерудит: поет, писател, актьор, режисьор, в момента редактира преводи на Чехов. Твърди, че  преводите на Констанс Гарнет не ставали за  четене, явно рускинята, с която работи, го е обработила, защото той ползва френски и дума не знае на руски.

От сега нататък понеделниците ми ще са  на вълна кеф, обаче се сещам за теб, че ти би оценила такава възможност, та ако искаш, мога да сядам на първия ред и да записвам лекциите на телефона. То си е почти театър, защото Франк чете на глас цели страници, понякога от 2-3 книги, за да илюстрира идеята си.

Студентите са средно на 70 + години, много ентусиазирани, образовани и елегантни (особено дамите).Съседката по маса ми разказа, че цял живот е правила филми, ама не била актриса. В момента наближава 80-те и беше дошла с мата заemeritus йога – готова за следващия клас. Другата ми  съседка, Ребека, обеща да ми подари копие от книгата на английски, като видя, че чета българския превод от таблета си.  Обясних и че нашият превод е великолепен.  Thank  you.   Колежът, за който ще ти разказвам още, има и правило. Ако отсъстваш повече от 3 пъти, те изключват от класа. Има лист на чакащите и ще те приемат обратно само ако някой се откаже. В моя случай , един от студентите  е починал на 95 години и до преди месец е идвал да слуша лекции за Пруст.  Аз седя на неговия стол.

Колежът е част от държавния двегодишeн колеж в Санта Моника и е напълно безплатен. Там почти всеки понеделник има концерти, гледат се филми, идват актьори и  въобще, животът започва след 62.“

http://www2.smc.edu/schedules/2015/summer/emeritus/ 

Мариана Т.

*Името emeritus -emerita-emeriti означава възрастен, достоен, оттеглил се с чест.“ Титлата се дава на професори с принос, във връзка с навършване на  преклонна възраст, но означава, че те не се оттеглят, а без да заемат  административни постове, продължават професионалните си ангажименти:  изследвания, пътувания, творчески занимания.

 

 

Коментари

comments