BBC ПРЕД РЕВОЛЮЦИОННИ ПРОМЕНИ

0
698

„Ако иска да оцелее, BBC трябва да е пионер в Интернет.“
„Ние ще покажем, как BBC ще се реформира и преуспее в ерата на Интернет.“-  заяви на  7-ми септември в Музея на науката, Генералният директор на BBC, Тони Хол .

Това лято BBC се сблъска с необходимостта да преосмисли собственото си съществуване. Финансовите проблеми,породени от несъбираемостта на лицензионните такси, наложиха необходимостта от смяна на приоритетите, трансформация на ресурсите и нова стратегия за управление. „ Неизбежно е или  да затворим, или да редуцираме някои услуги“- заяви  през месец март лорд Тони Хол.
Още тогава той  призна, че уникалният модел на финансиране на BBC  трябва да претърпи промени. Да се адаптира към дигиталната ера. Което не означава пълната отмяна:„дори да остане един единствен телевизор за гледане, такса  трябва да се плаща“. В момента се обсъжда обща такса на домакинство за всички видове услуги. Едновременно с това, лорд Хол подчерта растящото значение на Интернет за бъдещето на BBС.
„Радиоразпространението е в цифровата ера от 20 години, но доскоро бе сравнително незасегнато от ръста на Интернет. В следващите 10 години  обаче, ще настъпи огромна промяна в разпространението и Интернет ще стане толкова значим, колкото ефира. Така че в следващите 10 години се налага да яздим на два коня- да обслужваме тези, които са се адаптирали към Интернет и мобилните услуги и в същото време да сме сигурни, че тези,  които предпочитат традиционното слушане и гледане, да продължат да имат тази възможност.“
Хол описа визията си за бъдещето на BBC, като персонализирана медия и я нарече “My BBC“. Медия, която ще предлага услуги, съобразени и пригодени към индивидуалния избор на потребителите за  всички възможни платформи на  разпространение на съдържание.
Същевременно  Тони Хол  подчерта, че „това няма де е по-голямо BBC a , по-добро BBC“-   по-креативно, по-отличително и разпознаваемо.
BBC ще се фокусира и върху партньорство с други медии и организации. Концепцията  Open BBC ще даде възможност на медията да бъде  отворена платформа за британската креативност . Което означава, че ще се работи съвместно в партньорство  с най-добрите от Великобритания и света. Има се предвид партньорства с местни вестници и организации, като университети и музеи, с цел поемане на кураторска роля в областта на културата.
„BBC Трябва да се модернизира, като запази запази и увеличи влиянието на това, което е най-добро като обществената услуга. Защото запазването на общественото радиоразпространение означава подкрепа за демокрацията на местно и международно ниво“. Което е и доказателство, че „ да притежаваш BBC това е едновременно „британско, смело и вдъхновяващо.“
Плановете, които ще бъдат финансирани, след необходимите съкращения повсеместно в корпорацията , включват разширение на iPlayer- платформата, трансформираща съдържанието на медията в Иинтернет , също и услуга за деца, наречена iPlay.
„ Ние също се нуждаем от промяна в начина си на работа“, добави Тони Хол.“ Нуждаем се от по-проста организация, в която най-много пари отиват в програмирането и услугите“.
Държавата подготвя през 2016  преразглеждане на Кралската Харта на BBC, регламентираща обществения й ангажимент /remit/.
Избран е екип от независими съветници да ръководят този процес, който ще доведе до формулиране бъдещото функциониране на медията.
За сега това са осем души -професионалисти и експерти с опит в радиоразпръскването , продуцираното и технологиите, избрани от Министъра на културата, Джон Уитингдейл, които ще работят на доброволни начала. Сред тях са – предишни шефове на програми, журналисти , натрупали опит в медията,специалисти в дигиталните услуги и новите медии. Предполага се към тях да се присъединят и още експерти и капацитети.

Коментари

comments