ПО ОБЩЕСТВЕНИТЕ СЪВЕТИ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ

0
704

Доброволното оттегляне на г-жа Копринка Червенкова от Обществения съвет на БНР направи впечатление и с жеста, и с пределно точните характеристики на управлението и управляващите в обществената медия. Очевидно останалите членове на съвета имат здрави нерви, след като издържат  още на провалящата се репутация и манталитета на спортно-административното ръководство. Двама спортни журналисти в Управителния съвет – Радослав Янкулов и Калин Катев, естествено са  определили избора на  председателя му – собственикът на „Лудогорец“ Кирил Домусчиев.

Пропуснала съм да го забележа, може би защото не съм предполагала, че до такава степен може да се превиши мярката на допустимост. Но това може да обясни и защо второразрядни футболни мачове се излъчват едновременно по две програми на БНР, защо толкова футбол смачква музиката и публицистиката в информационно-музикалната програма „Хоризонт“. Която иска от кореспондентите си да пестят откъм общественозначими теми и информация, за сметка на щедрите  футболни изяви, които трябваше да се предават даже стерео, за смях и резил на патилите радиоработници. Даже беше закупено и специално оборудване за стереото.
И на вас може  да не ви е хрумвало, че председатели на работодателски организации, предприемачи и бизнесмени имат място в обществените и управителните съвети на обществените медии, където по презумпция се предвиждат присъствия на писатели, художници, поети, представители на малцинствата…Но в БНР това стана възможно. И да се чудиш какво е събирало под един покрив и една шапка близо две години Кирил Домусчиев с оттеглилата се Копринка Червенкова и оставащите в съвета Светлин Русев, проф.Михаил Константинов и други. Какво ги събира с човека, за когото питащите журналисти са „олигофрени“- втора ръка хора, а истинските целуват ръка и подават ръка за подаяние? Не смея да си помисля, какво ли би се изцепил г-н Домусчиев при сгода и за хората на културата, дето отказват да му пълнят стадионите и се блъскат в театрите. Това, че сега го подканят да напусне, не измива срама на всички, приемали за нормално хора с арогантно поведение да доминират с присъствието си, като обезсмислят самата идея за обществено доверие. Хора, помазани от властта. Присъствието на такива хора в обществени съвети и обществени органи подхранва съмнения за купуване на влияние, пазаруване или „отсвирване“ на журналисти. И може би обяснява защо сме паднали на 106-то място по свобода на словото. като май още  не ме стигнали дъното. Не, г-н Домусчиев не е демон, който си е изпуснал нервите. Той очевидно е успешен спортен мениджър, председател на една солидна работодателска организация. Кой обаче му сложи тази неудобна роля в БНР и защо?
Всъщност, какво е това Обществен съвет и какви са функциите му? По смисъла на Закона за радио и телевизия, може и без този орган. Съществуват различни практики. Обществените съвети на европейските радиоператори- например в Германия или Франция, са съставени от представители на максимален брой обществени организации и малцинствени групи, защото са призвани да следят за обективността, плурализма и достъпността на съдържанието на програмите. Дали спортът е част от обществената мисия, се спори. Особено за професионалния или комерсиалния спорт-този, който има пари да плаща и купува влияние. Друг е въпросът, ако в Обществения съвет на БНР беше представена асоциацията на алпинистите или спелеолозите. Или, на подводните гмуркачи и скейтърите. Малцинства, отвсякъде, които обаче, с присъствието си биха допринесли за повдигане на рейтинга на медията сред така липсващата младежка аудитория. Е, гмуркането и катеренето трудно се предават пряко по радиото, че и по две програми. Но също имат аудитория.
Съществуващият в БНР Общественият съвет очевидно е замислен да сложи под прикритие нарушения обществен интерес и подмяната на плурализма на предаванията с футболни доминанти. И е притурен към управляващото тяло, за да се легитимира или гарантира не особено убедителният и прозрачен избор,  на г-н Янкулов, като евентуално му се придаде допълнителна стойност, каквато той, видно вече за всички, няма. Смущаващо е как опитни колеги при конкурса за генерален директор преди две години се оказаха без управленски достойнства, отстранени със спорни процедурни хватки, за да блесне начело на радиото човек без потенциал, знания и капацитет. Може би пък присъствието на Кирил Домусчиев и двамата спортисти в Управителния съвет е в състояние да обясни защо се е случило именно  това.
Ако не беше толкова откровено формален характерът на Обществения съвет, някой можеше и да се сети, че г-н Домусчиев има далеч по-голям   потенциал, който би могъл да бъде използван ефективно  за решаване на лавинообразните проблеми в БНР. Но той бе употребен за свирката. Сега се оказва, че той бил напуснал през февруари. При тази прозрачност в управлението на обществената медия можеше да го разберем и след края на сегашното управление. А впрочем, кой е сега председател на Обществения съвет на БНР? Да не е напуснал и той вече?
А като си помисли човек, че в момента Общественият съвет е най-малкият проблем на БНР!
Паулиана НОВАКОВА

Коментари

comments