САЙТЪТ ФОТОФАБРИКА ПРЕДСТАВЯ ПЪРВАТА СИ КОЛЕКЦИЯ ОТ СРЕЩИ И РАЗГОВОРИ С МАЙСТОРИ НА ФОТОГРАФИЯТА

0
672

С ФАКТИ, ВДЪХНОВЕНИЕ И ФАНТАЗИЯ
Фотофабрика започна представяне на поредицата ФотоФигури – видеоколекция от срещи и разговори за фотографията, посветена на изкуството да наблюдаваш, да споделяш, да изследваш и да разказваш  На изкуството и прозренията за света на Кристина Гарсия Родеро и Чема Мадос можете да се насладите на   www.fotofabrika.org


В рамките на първото издание на международния фестивал Фотофабрика,  двама световно признати майстори на фотографията – Кристина Гарсия Родеро, член на един от най-големите фотографски кооперативи в света – Магнум Фотос, и Чема Мадос – носител на нй-високото испанско отличие – Националната премия за фотография , гостуваха в НХГ и разказаха някои от своите лични и социални емоции.

Кратки филми за тяхното гостуване, подготвени в рамките на програмата Фотофонд, слагат началото на първата колекция от срещи и разговори с фотографи, които имат какво да разкажат.

Заедно с Кристина Гарсия Родеро и Чема Мадос,  бяха представени  видеоинтервюта и с петима български фотографи, чиято работа ни провокира и вдъхновява. Това са: Веселина Николаева, Борис Мисирков и Георги Богданов, Надежда Чипева и Павел Червенков.
Видеоинтервютата могат да бъдат видени на сайта на фондацията www.fotofabrika.org

Междувременно започна подготовката за Втория международен Фестивал Фотофабрика . След “Протестиращия човек”, ще обърнем поглед към “Маргиналният човек”. Амбицията на екипа е да покаже различни лица на “Маргиналния човек” отново с три изложби. Първата е с участието на най-големите информационни агенции в света – Ройтерс и Getty Images. Тя ще бъде показана през септември и октомври в градското пространство на София – на Моста на влюбените и на ул. Оборище. Втората включва част от внушителната колекция на един от най-интересните майстори на портретната фотография – испанският фотограф от френски произход Пиер Гонор, чиито произведения ще гостуват на Националната художествена галерия. Третият гост на фастивала е чешкият фотограф Индржих Щрайт с колекциято “Къд е моят дом”.

Фотофабрика ще покаже за втора поредна година високи образци на съвременната репортажна и художествена фотография като част от културната физиономия и идентичност на София.

Коментари

comments