ПИСМО ДО ВЛАСТТА: УВАЖАВАТЕ ЛИ ЗАКОННОСТТА?

0
951

До Президента на Република България
До народните представители в 43-то Народно събрание.
Уважаеми госпожи и господа,
Вече близо половин година Народното събрание и президентът на републиката не упражняват правомощията си по чл. 24. ал. 1 от Закона за радиото и телевизията да обновят състава на Съвета за електронни медии, въпреки че мандатът на двама от членовете на СЕМ Анюта Асенова и Анна Хаджиева е изтекъл вече от месеци.
Нека напомним: правомощията, които ви дава законът, са едновременно и ваше задължение.
Гротеската, в която се превърна шестократното освежаване на председателя Георги Лозанов – посочен за председател на СЕМ от трима членове на регулатора, двама от които с изтекъл мандат, е най-малкото зло в случая.


Наясно сме, че ЗРТ беше услужливо променен през 2010 г. – по инициатива на тогавашния и днешен незаменим председател Лозанов – така, че: Чл. 29 (3) Членовете на Съвета за електронни медии изпълняват задълженията си до встъпването в длъжност на новите членове. Тази безпардонна подмяна в закона е откровена подигравка с принципите на мандатност и ротация, залегнали във всяка демократична правова система.
Всъщност именно липсата на ротация сред членовете на СЕМ доведе регулатора до карикатурата на щраус, който си е заровил главата в неустойчивите пясъци на недоглеждането и премълчаването, за да не стане публично известна очевидната управленска катастрофа на последното ръководство на БНР. Че как да си признаят вопиещата грешка от собствения си избор? Ако в началото на 2015 г. СЕМ заседаваше в обновен състав, щеше ли така тихомълком да бъде приет отчетът на БНР за изтеклата година?
Прикривайки избраното от него радиоръководство, СЕМ премълчава, че генералният директор Янкулов наруши закона като отне от Народното събрание парламентарната честота 94.5 MHz. И само това ли?
Защото, когато Вие, господин президент на републиката, и вие, госпожи и господа народни представители, не упражнявате правата и задълженията си по закон, как ще очаквате избирателите си да уважават законността?
А докато допускахте тази ситуация, България слезе на 106 място по свобода на словото в годишната класация на фондация „Репортери без граници“ за 2014 г., изпреварена от Уганда и Непал.
Крайно време е президентът на републиката и Народното събрание да упражнят правомощията си по чл. 24 и чл. 29 от ЗРТ. Очакваме от новите членове на СЕМ да инициират обществено обсъждане за промени в медийното законодателство, което да защити по-добре обществения интерес в програмите на обществените медии. Обсъждане, в което да участват представители на обществото и журналистическата колегия с доказан опит и професионално признание.
Екип „Инфохолици“ – Емил Янев, Кин Стоянов.

Коментари

comments