Полша и Унгария втвърдяват мерките срещу големите интернет платформи

0
495

В края на миналата година  министърът на правосъдието на Полша обяви, че министерството работи по законопроект, чиято цел е да укрепи свободата на словото на потребителите на Интернет. Както заяви министърът по време на пресконференция, тази законодателна инициатива трябва да защити потребителите от „злоупотреби от страна на гигантските Интернет корпорации“, които той открито обвини в „подтикване към цензура“. След спирането на акаунта на президента Доналд Тръмп в Twitter, темата изведнъж се наложи с много голяма сила в обществените дебати.

Законопроектът ще промени напълно процедурите, свързани с това как платформите на социалните медии премахват незаконното съдържание или блокират акаунтите на потребителите за нарушения. Законопроектът гласи, че когато платформата за социални медии блокира достъпа до съдържание или блокира потребител, потребителят ще има право да подаде жалба до платформата. Потребителите също ще могат да поискат съдържанието, публикувано в платформата, да бъде премахнато, ако според тях то е незаконно. Платформата ще разполага с 48 часа за разглеждане на жалбата.

Ако платформата възрази срещу жалбата на потребителя, той ще може да обжалва това  решение. Новосъздаденият Съвет за свобода на словото (орган, състоящ се от членове, избрани от парламента) ще разгледа случая в рамките на седем дни. Ако платформата не се подчини на решението, Съветът може да наложи глоба до 50 милиона PLN (11 милиона EUR).

Законопроектът урежда възможността за завеждане на гражданско дело за клевета срещу „неизвестен извършител ”, в което самоличността на подсъдимия ще бъде установена след това. Понастоящем полските граждански процесуални закони изискват името и адресът на ответника по делото и очевидно подобна норма може да се окаже много трудно приложима за случаите на онлайн клевета. Поради това ищците често са принудени да съобщават на полицията за случаи на клевета като престъпления само за да установят самоличността на обвиняемите. Невинаги подобни действия са ефективни, а и гражданското производство изглежда много по-подходящо за случаите на клевета срещу социалните медии.

За да подкрепи идеята за налагане на глоби на платформите за социални медии, правителството се позовава на разпоредби, които в момента са в сила в някои държави членки на ЕС, като Германия или Франция, където такива глоби се използват като мярка за борба с фалшивите новини. Изглежда, че някои от идеите на новия закон отразяват и принципите на наскоро обявения Закон на ЕС за цифровите услуги (DSA). По подобен начин DSA има за цел да увеличи отговорността и отчетността на цифровите платформи за съдържание и да направи политиките за модериране по-прозрачни.

В действителност е трудно да се прецени до каква степен полският законопроект действително ще прилага тези принципи. Възможно е също така онлайн законопроектът за свобода на словото всъщност никога да не стане закон, тъй като има основания да се смята, че обявяването му е основно средство за политически маркетинг, предназначено да се хареса на консервативните избиратели, подобно на някои други скорошни инициативи на министъра на правосъдието. Законопроектът може да бъде отменен и по-късно поради приемането на DSA.

Каквото и да се случи, прилагането на предложените разпоредби ще е най-голямото предизвикателство за новото законодателство. Регулирането на глобални платформи за съдържание по държави се оказа трудно и този последен опит едва ли ще бъде изключение. В допълнение подобният германски закон беше сериозно критикуван от организациите за свобода на словото, а френският беше отхвърлен като заплаха за свободата на изразяване от Конституционния съвет.

Освен Закона за свободата на изразяване, в Полша се готвят и законодателни промени в Закона за конкуренцията, които предоставят огромни правомощия на съответната комисия, като блокиране на уебсайтове без всякакви предварителни процедури. От една страна, ефективната защита на правата на потребителите – особено в сферата на електронната търговия – изисква допълнителна компетентност на органите, натоварени с това, като им позволява да реагират адекватно на нередности. Търговията и предоставянето на всякакви онлайн услуги обаче се контролират трудно с помощта на традиционни мерки. От друга страна, бързите действия не винаги дават възможност на предприемачите да се защитят ефективно, тъй като обжалването на решения за блокиране на уебсайт може да бъде продължително и следователно вредно за бизнеса.

В Унгария също се очакват законодателни промени в подобна насока. Министърът на правосъдието Джудит Варга открито обвини Facebook, че възпрепятства „християнските, консервативните и десните мнения“. Другото възражение беше за налагането на „забрана в сянка“, която се отнася до блокирането на потребители на платформи за социални медии да публикуват съдържание. Засегнати твърдят, че не информирани при въвеждането на подобни ограничения. Основните платформи категорично отричат да извършват подобни действия.

Съобщава се, че Варга е обсъдила тези въпроси с Чаба Риго, президент на унгарския орган по защита на конкуренцията, с цел справянето с  „проблемните търговски практики“ на големите платформи. След срещата Варга е обявила пред медиите, че унгарското правителство има притеснения относно начините, по които социалните медийни платформи модерират речта онлайн. Такива опасения изглежда набират скорост след скорошното решение на Twitter и Facebook да премахне акаунтите в социалните медии на президента Тръмп, който беше обвинен в подбуждане към насилие срещу Капитолия във Вашингтон .

Този ход на платформите наистина предизвика загриженост в цяла Европа, където принципът на свобода на словото е ценност от най-висш порядък. Европейската комисия също заяви, че „вече не е приемливо“ платформите да вземат ключови решения за прекратяване на акаунти и за сваляне на съдържание. Същевременно „Репортери без граници“ публично изразиха загриженост и издигнаха свои аргументи срещу закона, подготвян в Полша, който може да бъде използван за политическа цензура в Интернет.

Линкове:

https://www.euractiv.com/section/digital/news/hungary-raises-concerns-about-shadow-banning-of-online-speech/

https://rsf.org/en/news/polands-new-social-media-law-puts-freedom-expression-risk-rsf-warns

https://www.natlawreview.com/article/poland-websites-under-competition-authority-s-watchful-eye

 

 

Коментари

comments