В НАВЕЧЕРИЕТО НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ТАНЦОВОТО ИЗКУСТВО, ПРАЗНИЦИ НА БАЛЕТА В СОФИЯ

0
762

На 17 и на 19 април от 19 ч. Софийската опера представя прочутия балет „Силфида“ от Льовенскьолт, а на 26 април от 16 ч. и на 29 април от 19 ч. ненадминатия и до днес балет „Копелия” от Делиб.  Диригент: Маестро Борис Спасов.

„Силфида“ е най-старият балет, чиято хореография е запазена до наши дни. Легендарният датски артист Август Бурнонвил създава танците по музика на Херма Северин Льовенскьолд и либрето на А. Нури и Ф. Тальони в далечната 1836-а. рнаудов – на 19.04
Спектакълът „Силфида“ разказва на зрителите увлекателна приказка за феи и любов.
Онова, което отличава „Силфида“ от останалите постановки с подобен сюжет, е невероятната визия и игра на светлини и сенки. Тя говори много повече, отколкото самите движения. Сложните стъпки на балетистите са познати само на хората, които се занимават с хореография. Спецификата в „Силфида“ са стъпките. Това е класически балет с много големи скокове, бързи движения на краката, а тялото от кръста нагоре е спокойно.
С почти кинематографичен размах „Силфида“ пренася публиката ту сред китните къщички на шотландско село, ту в синкавозеления полумрак на Вълшебната гора, където шетат феи и магьосници.
И преди сме виждали спектакли с изпипана сценография и костюми . Те обаче са били само фон и придатък към красивите движения на балетистите. А в „Силфида“ декорите са напълно самостоятелни. Тяхната история е не по-малко увлекателна от разказа за красивата Силфида.
Хореографката Дина Бьорн прави в Софийската опера втората постановка на легендарния балет, създаден в 1836 г. по музика на Льовенскьолд.
Хореографката Дина Бьорн, поставила отново в България „Силфида“, е нареждана сред най-добрите съвременни специалисти и преподаватели на „техниката на Бурнонвил“. От 1990 г. Бьорн е артистичен директор на Националния балет на Норвегия и на Финландия.

КОПЕЛИЯ -на26-Ии И 29-и април

Музиката на балета„Копелия, или момичето с емайловите очи” е дело на френският композитор Лео Делиб (1836–1891г.). Премиерата има голям успех и е на сцената на парижката „Гранд опера”, на 25 май 1870 г. От тази дата до ден днешен „Копелия” неизменно присъства в репертоара на балетните трупи по цял свят.
У нас „Копелия” е първият самостоятелен балет, поставен на сцената на Народния театър. Затова датата на премиерата, 22 февруари 1928 г., се счита за рождена в летоброенето на българското балетно изкуство.
Прекрасната музика на Лео Делиб обединява сполучливо класическите и характерните танци на различни националности. Сякаш самият композитор, още по негово време, по един символичен начин прогнозира обединението на нациите в Европа. Постановката на „Копелия”, благодарение на нашия балет, е едно великолепно бижу. Бижу, което трябва да се поддържа”.

В „Силфида” има пет дебюта:
Марта Петкова, Цецо Иванов и Калина Калчева – на 17.04
Емил Йорданов и Никола Арнаудов – на 19.04

В“Копелия“ участват:
26.04.2015 16:00
Боряна Петрова, Никола Хаджитанев, Росен Канев
29.04.2015 19:00
Ерина Нишитама, Александър Александров, Росен Канев

По материали на Софийска опера и балет, Галина Минчева

Коментари

comments