БНР – ДОКЪДЕ? ПАК „АВАРИЙНА“ ТИШИНА В ЕФИРА?

0
3628

Този път ще замълчи не само програма „Хоризонт“, но и „Христо Ботев“.

Легнали, полегнали, залегнали. Трудно ми е да определя положението,което е заело ръководството на БНР, прикрило се умело  зад транспаранта КОВИД-19. Общественото радио, което разполага с внушителния състав от близо 1400 души вече повече от три месеца работи дистанционно. Спрени са външни репортажи, записи и предавания, репетициите на музикалните състави, в сградата на „Драган Цанков“ цари пълна тишина и безлюдие. Извънредните мерки в БНР  са  продължени до 30 септември. Все пак, някои колеги ще се върнат на работа в Старата къща. Бих могъл да разбера медия, която се състои от 10-тина души, но медия, при това обществена,  с такъв потенциал да минимизира работата си до такава степен за няколко месеца, е игра с джоба на данъкоплатците.

След скандалното прекъсване на програма „Хоризонт“, с неизяснени и до днес причини, от предишния гендир Светослав Костов, новият ГЕНдиректор, избран от същите хора по същата схема, стъпва в същите стъпки. От обявление на сайта на БНР се вижда, че на 2 септември т.г., когато е обявен масов протест в страната, предавателите на връх „Ботев“ за двете национални обществени програми „Хоризонт“ и „Христо Ботев“…няма да работят.

Това са двата най-големи предаватели в страната с мощност от 10 киловата. За сравнение – частните медии разполагат с предаватели от 300 мегавата до 1 киловат, но от по-ниски точки и с по-слабо покритие. Така че предавателите на връх „Ботев“ са „тежката артилерия“ в УКВ мрежата. Да се изключат за профилактика едновременно и двата предавателя на двете национални обществени програми е прецедент! Дори ако ремонтът е планов, БНР може да поиска промяна в датата и часа. А „аварийно“ спиране и на двата на 2 септември е интересно съвпадение.

Малцина всъщност знаят какво се случва в БНР. Работи комфортната формула – повече дистанциране, по-малко проблеми. Даже Управителният съвет, който изкара скандални обществени порчки, вече мълчи.  Под заплахата от оставка той гласува всички предложения на генералния директор. При отказ му връхлитат или СЕМ, или доволни от статуквото радиоколеги.

А ситуацията става все по-критична след странните назначения на ключови постове и предстоящите още по-странни. Никой не знае кой и как съветва генералния директор, но липсата на опит и познания, нищонеправенето  вече са очебийни. Почти нищо ново като техника не се купува. Повечето от компютрите и записващите устройства са от преди десетина години. Не е ясно дали се пести или просто се чудим какво да правим, но атмосферата е такава, че работещите завиждат на излизащите в пенсия. Чудя се на избора на СЕМ – без да искат или сами постигнаха този успех.

Неотдавна, без вътрешно обсъждане, генералния директор внесе в СЕМ екшън програма, от която лъха непознаване на ситуацията в медията и тревожна безпомощност. Някои от пораженията могат да станат необратими, но това не тревожи СЕМ, чиято професионална пригодност е по-ниска и от тази на генералния директор. Една трета от управлението си ГЕНдиректорът  изкара в чужбина, за да закрие основно фирмата си в САЩ. Останалото време в медията повече прилича на експериментално обучение в мениджмънт. Заминал за САЩ като стажант, той се завръша като стажант-директор. Макар че постът и отговорностите са многократно по-големи и изискват многократно повече знания и компетентност от наученото отвъд океана. Впрочем, съдът все още не се е произнесъл за драстичните  нарушения на закона при избора му- декларации с невярно съдържание, наличие на фирма, съмнителни документи за трудовия му стаж. За прикриването на тези нарушения от  СЕМ, членките му носят и наказателна отговорност.  Продължава да стои и въпросът КОЙ го покани,  както той сам заяви и съчини  американското му прикритие. Което важи и за неговия колега в БНТ.

Междувременно се редят и новите есенни промени в програмите на общественото радио. След двата политически обзора „Събота-150“ и „Неделя-150“, вместо музикалните предавания, в почивните дни по „Хоризонт“ ще се появят от 12 до 14 часа по обед две нови предавания. Те ще са във вид на токшоу с едно име – „Политически некоректно“, но с различни водещи и с различни позиции в различните дни. Появата на Петър Волгин с ново авторско предаване в събота не е ново. Но предишното разделяне на ефира при предишни управления на „леви“ и „десни“ завърши с шумни скандали и печални загуби за „десните“, които трябваше да опонират на „левия“ Волгин. А и открояването в ефира на обществената медия на журналисти с различни политически позиции е доста спорно решение. Обществена медия е длъжна да осигури плуралзъм и обективност във всяко свое предаване. Но, имаше един виц за локомотива и двама на релсите – който могъл, спрял.

Доста събития се случиха в последно време в обърканата ни държава и медии. И ще продължат да се случват. СЕМ мълчи. Срещу едно заседание седмично съветничките там получават солидни депутатски заплати. Дали не е време да ги събудим? За изхода.

На 2 септември и БНР ще спи. Срещу по-голяма субсидия или просто така?

Валери ТОДОРОВ

Коментари

comments