„ДА БЪДЕ“, РЕЧЕ ДАНИЯ

0
762

„Нека си признаем,ние сме малка, бедна и доста нещастна държава“ – „поразително умозаключение” на водещ от водеща телевизия като начало на разговор в студиото, тия дни! Поразително, градивно и окуражаващо, нали? Следват теми за бедствия, корупция, криминални престъпления. По български медиен обичай, съвсем като за „добрутро” и „хубав ден!”.


А в Дания, която е на почетното 3-о място по свобода на словото, чистят „гнилото“ в обществото с позитивна журналистика – http://positivenews.org.uk/
Провеждат се и курсове, които учат журналистите как да съобщават новините по начин, който е полезен за обществото, без да носи ИЗЛИШНА негативна сугестия. Защото нашенските традиционни медии обикновено довеждат реципиента до състоянието на пасивност и безпомощност, състояниета на „жертва”. Притъпяват личната му ангажираност и активност спрямо обществото.

Ето какво научаваме от Claudia Cahalane, специализантка по журналистическа етика и социална журналистика (граждански инициативи, нова икономика, равнопоставеност, обществено благополучие), завършила курса. „През тридневния курс журналистите бяха насърчавани да се отнасят критично към възприетите постулати за това как се пишат и проучват новините, и да възприемат техники, които да им помогнат да пишат по-конструктивно.“

Курсът Конструктивни новини, се провежда от Катерин Гилденстед и от Malene Bjerre (Гилденстед е датска репортерка, магистър по приложна позитивна психология, а Malene Bjerre специализира в разрешаването на конфликти).
Преподавателките също така са основателки на Датското общество за конструктивни новини и водят семинари за студенти със съдействието на орган, наречен UPDATE, който предлага продължаващо обучение за журналисти в Дания. Методиката на преподаване използва техниката на Arbinger, която се използва често при разрешаване на конфликти, за да се даде възможност на хората да придобият по-цялостен поглед върху дадена ситуация.
„Целта е да се изградят професионални умения и познания, които да подпомагат по-конструктивното и отговорно отразяване на новините,“ казва Гилденстед. „Налице е нарастващ интерес към това, което аз наричам“ интервю с растеж, с развитие”, където ние акцентираме върху възможните разрешения на случая, както и върху ангажираността на хората да съдействат за намирането на изход от конкретната злополука. Интервюто тип „жертва” поставяме на втори план.”.
Гилденстед , която изнася лекции по конструктивна журналистика в продължение на няколко години и основава Facebook страницата Science of Good News (науката за добрите новини), казва, че повечето нейни студенти са изпратени на курса от техните регионални новинарски агенции, а две трети от тях са жени. Техният стремеж е да намерят по-пряк път към регионалната читателска общност и да се приобщят към нея.
Гилденстед смята, че традиционните новинарски репортажи не служат на хората, обществото или на медийната индустрия. Работила в национални медии в Дания и в САЩ, тя се надява курсът да надскочи пределите на родината й в бъдеще. Също така би искала да започне семинар, който се фокусира върху изграждането на нов тип нюзруум с изходна позиция развитие, просперитет, разцъфтяване.
„Ако процъфтяваме повече, вместо да линеем и да се фокусираме винаги върху негативното, бихме могли да променим изцяло работата си“ .
Поучително

Коментари

comments