ВИЛИ БРАНТ. С ДРУГИ ОЧИ.

0
733

Прочетено в www.sivass.net   © 2014 СиВас Консултинг

„Човек може и без очи да види накъде отива този свят.
Гледай с ушите си: виж как ей оня съдия хули дребния крадец.
Слушай, смени местата им; а сега отгатни кой е съдията
и кой– крадецът? “  Лир към ослепения Глостър, „Крал Лир“, IV, 6

 

Сивас консултинг развива  издателска програма „Световният гамбит“, в която са включени книги от или за личности и събития от световната политическа и икономическа сцена и които са оказали изключително влияние върху международните отношения.

© 2014 Майя Стефанова – превод
© 2014 Библиотечно оформление – NoComment Group www. ncg.bg
Издателската програма „Световният гамбит“ подготви за печат българското издание на книгата „С други очи. Опит за представяне на политиката и личния живот на Вили Брант“ (Verlag J.H.W. Dietz Nachf.), превод Майя Стефанова.
Автор на книгата е най-големият син на Вили Брант. Проф. д-р Петер Брант e ръководител на Катедрата по най-нова история на Университета в Хаген и директор на Института по констиционноправни науки. Той си спомня за своя баща и политик, който през 80-те години е една от най-оспорваните личности в Германия. Той пише и за сърдечните, но не лесни отношения между двама „опърничави“ мъже. (http://dietz-verlag.de/isbn/9783801204419/Mit-anderen-Augen-Versuch-ueber-den-Politiker-und-Privatmann-Willy-Brandt-Peter-Brandt).
Заедно с Конрад Аденауер и Хелмут Кол, Вили Брант е един от най-големите германски канцлери.
Противоречието между националния патриот Брант и убедения европейски федералист Брант е само привидно. Още в изгнание той вижда бъдещето на континента в икономическо и политическо обединение. За него нацията е пропита от ценности и чувства съобщност с общо съзнание и начин на общуване. Суверенната национална държава от стария вид не би трябвало непременно да бъде съхранена. Той е готов да я замени за здраво свързана „Европа на народите“, нещо като Съединени щати на Европа, в която всяко отделно държавно образувание ще запази своя национален характер…
Неговите „Спомени“, излезли малко преди прелома от 1989/1990 г., завършват с констатацията, че „истинското удовлетворение“ на неговия живот е това, което е дал за „съзвучието между името Германия, понятието мир и перспективата за свободна Европа“. Ако зачеркнем „Германия“, изречението губи своя смисъл. Петер Брант
„Германец до мозъка на костите, европеец по убеждение и гражданин на света по призвание.“
Фелипе Гонсалес

Коментари

comments