ЗА ХАРМОНИЯ В ЕТИКАТА

0
889

Ние приемаме упрека на Етичната комисия на Съюза на българските журналисти за недопустимата лексика, използвана във форум под един от материалите в сайта www.obache.bg. Това, че някой е припознал в описаната ситуация там познати лица, не може да бъде наша вина.

http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=26650

Прави добро впечатление бързата реакция на Етичната комисия, когато упреците са насочени към настоящото ръководство на СБЖ. Веднага възниква въпросът обаче, защо същата комисия не прави същото в отговор на поставените въпроси от автора на „Мълчанието на агнетата“. Затова и ние ще попитаме и ще приложим свидетелство на член на комисията по предложенията на състоялото се неотдавна Общо събрание на СБЖ. Искаше ни се да избегнем това

Тревожи ни фактът, че Управителният съвет на Съюза на българските журналисти е отказал да публикува становище на нашето дружество, изразено в публична декларация, която засяга състоянието на организацията и състоялото се Общо събрание. Надяваме се, че с работата си колегите ще опровергават тези оценки, на които смятаме че имаме право. Заглушаването и избягването на различните неудобни мнения също противоречи на нашата професия, а многомандатността на някои колеги в управителните органи на съюза създава впечатление за корпоративна затвореност. Дали обаче проблемът е само в консервативния Устав на СБЖ? Чест прави на нашия колега Валери Тодоров, че се е извинил за форумите по материала в сайта обаче.бг, за които е ясно че не носи никаква отговорност. Кой ще се извини обаче на делегатите на Общото събрание, които станаха свидетели на такова ниско ниво на организация на отчетно-изборния форум? Делегати няколко пъти са ставали да протестират, че техни предложения не са влезли в списъка с предложенията. След това председателят на комисията по предложенията е започнал да чете вместо председателя на комисията по избора неверни данни за резултатите от гласуването за Управителен съвет. На втория ден без гласуване на делегатите бе допуснато да се правят нови предложения. Как се случи всичко това? Засяга ли това етиката на избора? Отсъствието на колегите делегати от провинцията отхвърли шансовете им да бъдат избирани. Това етичен въпрос ли е? Накърнено е представителството в съюза. И това не се случва за първи път на Общо събрание. По наше поръчение председателят на нашето дружество се срещна с някои от колегите, които имаха съдебни спорове помежду си в опит да предотврати конфликтна атмосфера на Общото събрание. Резултатът е очевиден. Лични конфликти нямаше. Но атмосферата и организацията накараха председателя на нашето дружество, който получи най-много гласове при гласуването на изборите за Управителен съвет да оттегли кандидатурата си за председател, която бе и наша номинация. Може би той ще обясни публично мотивите си. Не приемаме опита да се скрият по-сериозните проблеми зад по-малките. Като изразяваме от името на създателите и издателите на сайта Обаче.бг съжаление за реплики във форумите по адрес на колегата Любомир Пеевски, не приемаме и упрека, че е извършена възрастова дискриминация. Тя не е възрастова, а същностна. Учудващо е, че колегата Пеевски като хуморист, не е оценил хумора и иронията на автора на „Мълчанието на агнетата“. Учудващо е, че Съюзът на журналистите, който е призван да защити плурализма и свободата на словото, всъщност се опитва да ги ограничи. Надяваме се, че Етичната комисия ще използва хармонично пълномощията си и ще разгледа и на ръководството. Такива би трябвало да са, според нас, правилата и етиката на съюзния живот. Надяваме се, че Етичната комисия ще използва хармонично пълномощията си и ще разгледа и останалите поставени въпроси.Такива би трябвало да са, според нас, правилата и етиката на съюзния живот.
119 дружество на СБЖ,
издател на сайта www.obache.bg

Коментари

comments