НАЙ-ДОБРОТО В МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР ОТ 1 ОКТОМВРИ

0
536

„Готвим се за най-лошото, но се надяваме на най-доброто“, заяви на пресконференция директорката на Музикалния театър Марияна Арсенова по повод откриването на 1 октомври т. г. на новия творчески сезон. Програмата на театъра е планирана до 31 декември, тъй като все още не се знае какви мерки ще бъдат предприети в рамките на борбата с  разпространението на коронавируса. Над 700 зрители е върнал Музикалният театър при обявяването на предишните мерки.  Директорката отбеляза добрите финансови резултати от миналата година. При наследени близо половин милион дългове, театърът е приключил  миналата финансова година с близо 3 милиона лева печалба и увеличен зрителски интерес. Това е позволило трупата да си купи дори малък автобус със 17 + места за турнетата.

Концертът на 1 октомври, с който ще бъде открит новият сезон, ще бъде под слогана „Вихрено и страстно“. Ще бъдат избрани най-енергичните фрагменти от  популярни оперети, с най- малко конферанс. Надяваме се с нашия избор да обърнем нагласите към оптимизъм, отбеляза Арсенова. На премиерата на оперетата на Калман „Принцесата на цирка“, която ще се играе на 23, 24 и 25 октомври, с въздушна акробатика ще се появят истински циркови артисти. На 31 октомври ще е отложеният юбилеен концерт на доайена на Музикалния театър  Христо Сарафов, който неотдавна навърши  65 години. Ноември ще премине под знака на два касови спектакъла  – мюзикълите „Фантомът на операта“ и „Цигуларят на покрива“.

Няма да бъдат забравени и децата. В най-празничния месец декември, децата отново ще се срещнат отново  със „Зимните музикални приказки“. Предстои  и премиера за най-малките зрители – „Копче за сън“  от Генко Генков по текст на Валери Петров. На 28 декември ще е четвъртото издание на Коледния бал в зала 1 на НДК, а на 31 декември от 17.00 ч. почитателите на оператата ще изпратят годината с „Прилепът“ на Йохан Щраус.

Най-интересното от подготовката за сезона разкри и диригентът Юли Дамянов. В оркестрината ще бъдат не повече от 25  оркестранти, отделени помежду си с 11 специални прозрачни прегради, разказа той. Това няма да наруши качеството на звука. В концерта на 1 октомври ще участват и балет „Арабеск“, което се случва за първи път, поясни диригентът. По идея на Марияна Арсенова на сцената ще се появят  две популярни заглавия от Арам Хачатурян – „Маскарад“  и „Танц със саби“. Подготвено е и изпълнение за бис, което Юли Дамянов не пожела да разкрие.

Директорката на Балет „Арабеск“ Боряна Сечанова  акцентира върху 10-то юбилейно издание на конкурса за съвременна хореография за наградите „Маргарита Арнаудова“ . Наградата на името на учредителката и дългогодишен ръководител на балет „Арабеск“  е учредена през 1996 г. от Калина Богоева. Конкурсът  ще бъде изцяло с българска музика на утвърдени и млади композитори. Поставено е условия хореографите  да работят с не повече от 6-ма танцьори. Публиката става все по-взискателна и компетентна, отбеляза Боряна Сечанова. Това показва и съвпадането на оценките на професионалнато жури и зрителите през последните години. Първата награда ще е литография от художника Димитър Киров, предоставена от съпругата му Наталия Кирова. Втората награда ще бъде парична. Гласуването се извършва на обратната страна на билетите, а конкурсната гала-вечер ще бъде на 7 октомври.

 

Коментари

comments