НА КОГО ВЯРВАТ РУСНАЦИТЕ?

0
1635

Личният рейтинг на доверие към президента Владимир Путин падна до  31.7 %  през  май, показва изследване на Общоруския  център за изследване на общественото мнение /ВЦИОМ/, извършено от 13 до 19 май. Това е най-ниският показател от началото на това измерване през 2006 г., което ВЦИОМ редовно публикува на сайта си. Рейтингът на Путин пада от юни 2018 г., когато в Русия беше повишена  възрастта за пенсиониране. През февруари окултисти от „Империята на най-силните вещици“ се опита с магии и вещерски ритуали да помогне на президента. На общоруския конгрес на 24 март т.г. в сградата на кметството на Москва на „Нови Арбат“  окултистите даже поискаха да се легализира дейността на вещиците и лечителите под девиза „Силни хора – силна страна“. Политическите коментатори откриха аналогия с  предизборния лозунг на Путин „Силен президент – силна Русия“.

В разгара на президентската кампания миналата година подкрепа за Путин изразиха 57.2 % от запитаните от ВЦИОМ. Дори годишното обръщение на Президента към Федералното събрание, което трябваше да успокои социалните тревоги на руснаците, не даде желания ефект.  Рейтингът му  на доверие падна до историческия минимум от 32 %, а посланието към Парламента бе преценено като едно от най-непопулярните досега.

Най-ниско е доверието към Владимир Путин в Магаданска област. Там готови да подкрепят президента на следващи избори са едва 36 % от запитаните от Фонда за обществено мнение /ФОМ. Изследването бе по поръчка на Кремъл. Анонимните  проучвания бяха проведени през периода от средата на март до началото на април т.г. За сравнение – общата подкрепа за президента Путин в страната е 48 %, също според ФОМ.  Влияние върху настроенията в Магаданска област може би оказва и фактът, че местнит губернатор Сергей Носов оглавява антирейтинга на руските губернатори.  Регионът, където прокремълската партия „Единна Русия“ се ползва с най-ниско доверие, също е в Далечния изток – Хабаровския край. Там само 21 % са изразили готовност да гласуват за „Единна Русия“, при общ показател за страната от 34 %. Подобна тенденция на спад, според експертите, се забелязва от 2016 – 2018 г., от  времето на федералните и местните избори. Резултатите в Магаданска област обаче са по-тревожни за властите, защото там се реализират най-големите проекти в минно-добивната промишленост.

Според същото изледване на ФОМ, все пак президентът Владимир Путин се ползва с най-високо доверие сред политиците в страната /34 %/. След него се нареждат  министърът на отбраната Сергей Шойгу /14.8%/, министърът на външните работи Сергей Лавров /13 %/, националистът Владимир Жириновски /8.8%/, а премиерът Дмитрий Медведев е едва пети със 7.6 %. Депресията и апатията, се отбелязват като най-тревожни в нагласите на руснаците.  Стагнацията  в икономиката, корупцията, кражбата на средства от бюджета и бандитизмът, потискането на инициативата, са факторите, които влияят негативно на общественото мнение.

Кремъл все пак реши да внесе яснота в рейтингите. След забележка на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, ВЦИОМ реши да „допълни“, по-точно да измени методиката за измерване на рейтинга на руските политици и съответно на  руския лидер. Новата методика позволи рейтингът на Владимир Путин да се увеличи повече от два пъти. Новият подход /Вярвате ли или не вярвате на …/пита за доверието към конкретни политици, като в списъка са посочени имената на Президента, Премиера, националиста Владимир Жириновски,  лидера на Компартията Генадий Зюганов. Сега ние следим конкретно за доверието на запитаните към определени политици, а не изобщо, обясни ръководителят на ВЦИОМ Валерий Фьодоров. При това стана ясно, че анкетираните в бъдеще може да получават и възнаграждения за анкетите.

Досега агенцията провеждаше изследванията си основно чрез анонимно телефонно допитване. По новата методика доверие към Путин са изразили 72.3 %, а недоверие – 23.7 %, на премиера Медведев имат доверие 37 %, на националиста Жириновски – 36.1 %, на комуниста Зюганов – 32.6 %. Допитването е от 29 май. За високо ниво на одобрение към дейността на президента  Путин сочат и данните от центъра „Левада“, според който дейността на президента одобряват 66 % от руснаците, а  32 %, не одобряват. От Медведев са доволни 33 %,а  работата на правителството одобряват 42 %. Подкрепата за Държавната дума е 38 %.  49 %  от запитаните от социологическия център „Левада“ смятат, че страната се движи в правилна посока, а на противоположно мнение са 40 %. Заместник-директорът на „Левада – Център“ Денис Волков обяснява по-високите резултати на ВЦИОМ след предишното допитване с по-радикалния избор за отговор – да или не.  В такъв случай запитаните са  склонни към по-голям конформизъм, особено при анонимно допитване. При открито допитване те може и да не отговорят, обяснява той. По методиката – открит въпрос, без посочване на конкретни имена на политици ,одобрението  показва исторически минимум от 13 години насам.

На въпроса на кого от политиците бихте гласували доверие при решаването на важните държавни въпроси, отговорът за президента е 31.7 %. При това 65.7 % са заявили, че  одобряват дейността на президента.  След забележката на Кремъл нещата са на място, макар 41 % от руснциите да твърдят, че парите им стигат само за храна и дрехи.

В Кремъл са доволни от новия подход на социолозите. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, ако гледате цифрите, излиза че може да одобряваш действията на някого, но да му нямаш доверие или да имаш доверие към него, но да не одобряваш действията му. Без да упрекват  социолозите, властите не крият по-големите си очаквания от тях за динамиката на настроенията.

Критици на тази спасителна рейтингова операция припомнят вица за Леонид Брежнев от съветските времена на застоя. Пияница, който неволно е съборил бюста на вожда, отчаяно  се опитва да го вдигне. Приближава  милиционер  и му казва предупредително „Не валяй дурака“ /Не се прави на глупак – игра на думи – не бутай глупака/. „Я его не валяю, я его поддерживаю…“ /Аз не го бутам, а  го подкрепям /, опитва се да обясни пияницата.

Изглежда, че рейтингът на старите вицове също започва да се покачва.

Начална снимка: Дмитрий Духанин, в-к Комерсантъ

Коментари

comments