УКРАЙНА: „АЗ НЕ СЪМ ПРОРОК, А И ВИЕ НЕ СТЕ МОЙСЕЙ“

0
825

 

Снимка на първа страница: Риа Новости. Колажите в текста са на РБК – Украйна

Кой ще победи на втория тур на президентските избори в Украйна? Според „Националния екзитпол-2019“ , комедийният актьор, 41-годишният Володимир Зеленский печели 73.2 % от гласовете на избирателите, а досегашният президент  Петро Порошенко получава 27.5 %. На първия тур Зеленский спечели 30 %, а Порошенко – два пъти по-малко. Володимир Зеленский, комик, шоумен, е известен с главната роля във филма, в който историк става президент на страната. Ще повтори ли комикът съдбата на своя герой? Може ли комик да стане президент? Отговорът е съвсем близо до „да“.

Даже третият от първия  тур на президентската надпревара – бившият премиер Юлия Тимошенко, призна в навечерието на изборите, че това е „обективност“, с която „трябва да помислим как ще живеем“. Социологическите допитвания предсказваха победа на Зеленский с поне три пъти повече гласове от президента Порошенко.

Той няма да удържи на удара на Владимир Путин, твърди за  своя опонент действащият президент Петро Порошенко, като намеква  че Зеленский не е служил в армията, няма политически опит. По време на политическия  дебат на стадион „Олимпийский“ на 19 април т.г. Порошенко се опита да жегне опонента си с едно негово видеообръщение през април 2014 г., когато Зеленский заяви, че е готов на всичко, за да не допусне война между два братски народа. „Готов съм даже да падна на колене пред вас, но не поставяйте на колене нашия народ“, заяви тогава Зеленский. Той потвърди, че и сега за своята страна  е готов на всичко. Съпругата на Зеленски, която е автор на сценарии в неговата фирма, също бе упрекната и обявена за враг на народа заради препратен пост от 2014 г. от руски сайт, който обяви награда  от 15 000 рубли за всеки, който информира за придвижването на украинските части в сепаратистките Донецка и Луганска област. Вие обиждахте страната, докато аз воювах за нея, атакува по време на дебата на стадиона опонента си Порошенко. А защо войната продължава, след като сте такъв забележителен главнокомандващ, отвърна Зеленский. „Шоумен може да стане президент, но президент да се превърне в шоумен изглежда печално“, контраатакува Зеленский. За да окуражи привърженеците си, президентът Петро Порошенко свика привържениците си три часа преди това на митинг и организира шествие до стадиона.

Порошенко е украинският Путин – „квасен“ патриотизъм /от популярната напитка   напитката квас/, вътрешни врагове, ако не аз – кой друг…За да разрушим тази система, на нас са  ни нужни нормални хора с мислене от 21-ви век, отвърна Зеленский. Той упрекна Порошенко,  че е изневерил на предизборните си обещания – обещал борба с коруцията, а облагодетелствал себе си и  близкото си обкръжение  отменил закона за борба с корупцията. Гласувахте за един Порошенко – добър оратор, специалист, финансист, а получихте друг. Вместо Петър Първи, получиха Петър Втори, използва руската история Зеленский.

„Вие не сте просто котка в чувал, а чувал с олигарси и всички, които застрашават украинската държавност“ нападна го Порошенко с намека, че е подкрепян от укриващия се в чужбина негов основен враг – олигарха Игор Коломойский“. „По добре да съм котка в чувал, отколкото вълк в овча кожа“, заяви Зеленский, като припомни как Порошенко е позволил въглищата от украинските мини да се купуват на вносни цени в услуга на олигарха Ринат Ахметов, който подкрепя Порошенко. Ахметов подкрепяше и избягалия в Русия предишен президент Виктор Янукович. . Впрочем медии упрекнаха Зеленский, че на листа си с въпросите към Порошенко най-отгоре е написал „моите  въпроси“ на руски, въпреки че дебатът се водеше на украински. Вие си присвоихте успехите на евромайдана, заслугата за безвизовия режим се дължи на дипломатите, а курса към  Европейския съюз и НАТО го определи украинският народ  и той ще реши за нататък с референдум. На украински се е говорило и преди вас, а заслугата за самостоятелната украинска православна църква е на религиозния глава Филарет, отговори Зеленски. Той обещава увеличаване на пенсиите, намаляване на комуналните такси, политическа реформа за пълно разрушаване на сегашната система на управление.  Как спите нощем, попита Зеленски заради провалените военни операции в сепаратистките области. Защо изпратихте 24-те моряци в Керченския пролив, защо не свалихте имунитета на обвинените в копупция депутати, попита Зеленский, като от вълнение даже премина на руски език.Той попита и защо бонбоните „Рошел“ /фабриката на Порошенко/ се продават в Русия и даже са част от дажбите на сепаратистите в Донецка и Луганска област.

На въпроса на Поршенко как вижда Украйна след пет години, Зеленски отвърна: „Аз не съм пророк, но и вие не сте Мойсей“. Той представя битката за президентския пост като битка между бюрократите и актьорите. Актьор може да изиграе роля, но бюрократът може да бъде само бюрократ, убеждава Зеленский. Той напомни как медиите са раздадени на олигарси, а на упрека че работи в канала на олигарха Игор Коломойский съобщи, че и Порошенко го е канил на „своя“ телевизионен канал.

Зеленский не претендира за пророк, но най-вероятно върху него ще падне изборът да преведе зажаднялия за промени украински народ през политическата обърканост. Макар че пророци предсказват и друг изход от двубоя на втория тур на президентските избори.

 

Коментари

comments