КОМИК И ПРЕЗИДЕНТ НА БАЛОТАЖ В УКРАЙНА

0
2767

Актьорът Володимир /Владимир/  Зеленский води на президентските избори в Украйна пред президента Петро Порошенко. Обработени са почти 65% от бюлетините. Ощо 199 са избирателните участъци. При избирателна активност около 64 – 65 %, Зеленский набира 30.4 % от гласовете на избирателите при предварителното преброяване. 

Действащият президент Порошенко получава 17.8 % подкрепа, бившият премиер и лидер на „оранжевата революция“ Юлия Тимошенко – 14.2 %, а опозиционният лидер Юрий Бойко – 8.90 %. Бойко вече заяви, че прехвърля усилията си към парламентарните избори през есента.

На президентските избори в Украйна бяха поканени 29 млн. избиратели, гласуването се извършва в 72 държави /без Русия/. Най-вероятно на втория тур на 21 април т.г.ще се срещнат Заленский и Порошенко, както показаха и предварителните социологически допитвания и експресните допитвания пред урните.

Подкрепата за сатиричния актьор Володимир /Владимир/ Зеленский се преценява като протестен вот и разочарование на украинците от сегашната политика на страната. Въпреки че няма опит в политиката, зад Зеленски обаче стоят влиятелни фигури от украинския бизнес и политически елит. Това са министърът на вътрешните работи Арсен Аваков, който вече заяви, че няма да позволи на президента Порошенко да фалшифицира изборите. Двамата с президента са в конфликт. Аваков е смятан за една от най-силните фигури в Украйна, а зад неговата партия „Национален корпус“ са доброволческите батальони „Азов“, които воюват в сепаратистките региони в Източна Украйна. На страната на Зеленский е и олигархът Игор Коломойский, също в конфликт с президента Порошенко. Популярното предаване „Вечерний квартал“ на Зеленски се излъчва по канала „1+1“, собственост на Коломойский. Друг олигарх, подкрепящ Зеленский, е бившият ръководител на службата за сигурност на Украйна Валерий Хорошковский, който пък притежава 50% от кинокомпанията на Зеленский  „Квартал 95“. Любопитен детайл от предизборната борба е, че Володимир Зеленский е нарекъл партията си „Слуга на народа“ по едноименния филм, в който той играе  главната роля. Сюжетът разказва  как учител по история става президент на Украйна.

(На снимката – Юрий Бойко) Няма да е изненада, ако на втория тур Володимир Зеленский бъде подкрепен и от влиятелния проруски политик Виктор Медведчук и неговата партия „Опозиционна платформа – За живот“, чийто представител на президентските избори е Юрий Бойко. През 2004 г. руският президент Владимир Путин и съпругата на премиера Дмитрий Медведев кръстиха дъщерята  на Медведчук в Казанския храм в Санкт Петербург. Заради искането му за автономия на Донбас, срещу Медведчук има заведено дело за държавна измяна и посегателство върху териториалното единство на Украйна.

В чужбина най-много гласове набира действащият президент Петро Порошенко – 38.5 % /при обработени 65 % от бюлетините/. Зеленский получава 26.6 %.

Който и да стане обаче президент, той вероятно няма да разполага с мнозинство в парламента и страната ще се върне към модела от 2006 – 2010 г. от времето на президента Виктор Ющенко – президентско- парламентарно управление, което впрочем е записано и в конституцията на Украйна. Сегашният президент Петро Порошенко бе непримир към сепаратистите и влиянието на Русия. Владимир Зеленский показва по-умерена позиция, без да е особено конкретен. Той е готов да води преговори с руския президент Владимир Путин в името на добросъседските отношения. Въпреки че е за път на Украйна към НАТО, той обяснява, че няма да влиза там, където не го канят. Зеленский е за запазване на отношенията с Международния валутен фонд и смята, че Украйна трябва да плаща пенсии и на жителите на сепаратистките източни области.

Юлия Тимошенко изрази  недоволство от предварителните резултати от гласуването. Тя е убедена, че трябва да е  втора. Близките проценти между нейни резултат и гласуването за президента Порошенко наистина имат определен потенциал за изненада в крайния резултат.

 

Коментари

comments