ПОГРЕБЕНИЕТО НА СТАРИЯ СВЯТ

0
1473

 

Траурната процесия води американският президент Доналд Тръмп. Той погребва Пакс Америка. След него, не по-малко опечален, пристъпва руският президент Владимир Путин. Той погребва СССР.

 

Зад него пристъпват Ангела Меркел, която погребва славното минало на своя патрон Хелмут Кол.

Опечален до тях пристъпва и френският президент Еманюел Макрон, който погребва сянката на Шарл де Гол. Залитащият Жан-Клод Юнкер погребва останките от ЕС, а британската министър-председателка Тереза Мей до него представя съчувстващите му роднини.

Най-отзад пристъпват развеселени източноевропейските лидери. Те пак изтеглиха късата клечка. Изглежда като смешен памфлет, но те погребват останките от богатата трапеза на мечтите за новия свят.

В Европа отново се говори за американските ракети със среден и малък обхват. Европейците отново не ги искат, но ще трябва изглежда да ги приемат. НАТО вече ще разчита все повече на себе си и все по-малко на САЩ, след като по внушение от Вашингтон разпали конфронтацията с Русия и премести камината до руските граници. Но за разсъждение в креслото до камината и дума не може да става.
Вашингтон, който дълго време свободно насаждаше удобни лидери в новия свят, сега не може да се помири със собствения си президент. Търговските войни и битките за енергоносителите превръщат свободното движение на стоки и капитали в трудно контролирано движение на емигранти. Докато Венецуела, в задния двор на САЩ, е заплашена от съдбата на Сирия, американският президент Доналд Тръмп е в „потресаващ“ диалог със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Светът наистина е полудял, а духовете от счупените бутилки започват да будят мъртвите сенки. Сценарият става за Хичкок или Оруел. Белите става черни и черните стават бели. Вие с кои бихте желали да играете?
Старият свят почина. Новият не се е родил. Кого или какво чакаме?

Коментари

comments