23-ият СОФИЯ ФИЛМ СЕ ЗАДАВА :“ПРАВЕТЕ КИНО, НЕ ВОЙНА“

0
515

Новина №1, обявена в навечерието на събитието, е клипът на фестивала тази година, които е в чест на 50-тата годишнина на легендарния фестивал Удсток (1969), кинокадрите от който стават емблема на  младежкото движение на хипитата, призоваващо за любов, борещо се против предразсъдъците и войната.  реж.Драгомир Шолев,  Йордан Жечев,сценарист: Васил Петраков)

Самият Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival) е събитие №1 в културния календар на столицата, защото е  извоювал с годините признанието на световната кинообщност, включен е в класацията на сп. „Variety” сред 50-те световни топ-фестивала за киноиндустрията.
И тази година фестивалът благодарение на фестивала българската публика ще бъде приобщена към световите събития в света на киното, защото ще  види най-новите и награждавани филми за сезона, най-актуалните творби от световното и българското кино.
Разбира се, че са включени очакваните заглавия като „Зелената книга“ на Петер Фарели ( с три награди „Оскар“ сред които и за най-добър филм), който  ще бъде представен от актьора Димитър Маринов, българската звезда в Холивуд, “Рома“ на Алфонсо Куарон („Златен лъв“ три награвди „Оскар“ за най-добър режисьор, операторско майсторство и най-добър чуждоезичен филм), „Джебдчии“ на Хирокадзу Корееда („Златна палма“-Кан18, номинация за „Оскар“)

„Рома“

Новина №2 за тази година е  личността, която ще оглави журито, а това е самият Ник Пауъл, създаделят на VirginRecords,  Кавалер на ордена на изкуствата, бил  е директор на прочутото национално училище за кино и телевизия на Обединеното кралство, председателсвувал е Европейската филмова академия и Комитета по филми на БАФТА.
Сред останалите членове са турската красавица Хазар Ергючлю, полската режисьорка Ева Подгурска, рок-звездата Стас Намин.
За Новина №3, бе обявен  дебютният режсьорски филм на Мартин Вълев, продукция на БНТ  „Танго в тунела“ е включен.
Новина №4 „Полша на фокус“ -полската връзка във вестивала .  Легендартният Кшищоф Зануси ще получи Наградата на София, и ще представи най-новия си филм „Етер“, носителят на „Оскар“,  Павел Павликовски също е сред полските изкушения, той гостува с награждавания си филм- „Студена война“.  Специален полски акцент е и присъствието на Агнешка Холанд, председател на борда на Европейската филмова  академия.Ще можем да гледаме нейния забележителен филм „Мистър Джоунс“, вдъхновен от историята на британския журналист Гарет Джоунс (1905-1935), разкриващ ужасите на глада в Украйна.Филмът е посветен на истината в журналистиката. Джеймс Нортън актьорът, които играе главната роля, казва: „В момента толкова много се ковори за фалшивите новини..повече от всякога трябва да защитаваме качествената журналистика, свободата на словото. Ако може този филм да бъде катализатор в търсене ан истината, а може би дори да вдъхнови някой от младите хора в тази рофесия да бъде новият Гарет Джоунс, би било чудесно

Новините, които ни поднасят организаторите на фестивала, нямат край, Награда на София ще получи и любимият български рок музикант Кирил Маричков.


В традиционния Балкански конкурс дванайсет филма ще се състезават за наградата на „Домейн Бойар“. В него участва филмът на Керан Коларов

В партньорство с Гьоте институт е подготвена програмата на немската режисьорка Улрике Отингер както и прожекциите от традиционната рубрика „Cinemа politica“ .

Присъствието на датския режисьор Биле Аугуст като гост който ще представи най-новия си филм „Щастливеца Пер“, е също специален акцент.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, като част от Календара на културните събития на София за 2019 година в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов центъри Националния дворец на културата, с подкрепата на програматаТворческа Европа MEDIA (Creative Europe Media) на Европейския съюз,национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.Официалното откриване на 23-тия София Филм Фест е на 7 март.Церемонията по награждаването ще се състои на 16 март.Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 28 март. Специални прожекции в Дома на киното започнаха вече от 27 февруари.

 

Коментари

comments