ОМАГЬОСВАЩАТА ДИВА АНДЖЕЛА ГЕОРГИУ ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС

0
1459

25-и февруари, НДК, Зала1
Анджела Георгиу, най-бляскавата певица на нашето време, ще изнесе концерт в София със Софийска филхармония. Към въздействащото сопрано ще се присъедини американският тенор Стивън Костело, който само на 37 години се подрежда в списъка на най-добрите тенори в света. Концертът на Георгиу е част от програмата по повод 90-годишния юбилей на Софийската филхармония и дава възможност на българската публика да се наслади на яркия феномен Анджела Георгиу – не само певица и актриса с извънредна вокална техника, дълбока драматична и музикална интелигентност, но и магнетичен комуникатор, който завладява сърцата и умовете в дълбочина.

Публиката в зала 1 на НДК ще се наслади на арии и дуети от “Кармен” на Бизе, “Бохеми” и “Мадам Бътерфлай” на Пучини, “Елексир на любовта” на Доницети, “Ромео и Жулиета” на Гуно и други. За откриването на концерта, маестро Найден Тодоров e избрал красивата увертюра от операта “Набуко” на Верди.  Забележителни са изпълненията на Георгиу   в оперите „Адриана Лекуврьор“, „Травиата“, „Симон Боканегра“, „Палячи“, „Фауст“ и др. Тя участва във филма „Тоска“ на режисьора Беноа Жао (2001), тя е и незабравимата Магда в „Лястовичката“, дирижирана от Антонио Папано в запис за EMI и Мадам Бътерфлай в партньорство с Йонас Кауфман, отново за EMI.

ЖИВОТ КАТО НА КИНО

Анджела Георгиу е родена на 7-и септември, 1965-а година  в малкото румънско градче Аджуд- Молдова, в района на Вранча. Баща ѝ е влаков машинист, а майка ѝ – шивачка. От малка обаче, тя иска да стане оперна певица и заедно със сестра си се занимват с пеене. (Сестра й загива по време на бурните събития в Румъния). Анджела завършва Консерваторията в Букурещ и когато режимът на Чаушеску е свален, през 1990 г., напуска родината си. Професионалният й дебют е в град Клуж с Мими в „Бохеми“ на Пучини. Тогава печели международен конкурс на името на  Ханс Габор. Фамилията Георгиу е от първия й мъж.
Международният й дебют е в 1992 году в Кралския оперен театър Ковент-Гардън с „Бохеми“. Но звездата й с изгрява с партията на Виолета в „Травиата“.

Успехът я съпътства по всички межсдународни сцени. оттогава до днес тя е сред най-големите звезди на операта. Сопраното пее в Метрополитън и Ковънт Гардън, Ла Скала, Виенската държавна опера. Изнася рецитали по целия свят, а календарът ѝ е запълнен с години напред. Диапазонът от роли на роли Анджела Георгиу е широк, особено любими за нея са оперите на Верди и Пучини.

Анжела Георгиу обича славата и славата я обича.Тя редовно попада и в класациите за най-красивите жени на планетата. Вписана е в залата на славата на престижното музикално издание „Грамофон“.

„Аз имам нужда от аплодисменти така, както другите хора от вода“, казва Георгиу през 2018-а пред британска медия, докато се готви за ролята на Тоска в „Ковънт Гардън“.

Личният живот на блестящата дивае  не по- малко бурен от професионалния. В него любов, страст и омраза се преплитат като доказателство, че животът имитира изкуството.

В 1994   тя среща  тенора Роберто Аланя, за когото се омъжва 1996-а. Сватбената церемония се провежда  на сцената на  Метрополитен опера в Ню Йорк.

За самия Аланя, и неговата кариера може също да се напише роман. Родителите му аса сицилианнци, живеещи в парижките предградия. В семейството му всички пеели и той, както се твърди, не е бил най-талантливият. Но Аланя имал призвание и амбиция. Усъвършенствал вокалната си техника, като слушал записите на великите тенори от миналото. В продължение на години  прекарва нощите си, като пее стари мелодии и свири на китара в кабаретата. Срещата с кумира му Павароти, отваря нови врати пред него и на 24 години печели конкурса на Павароти и бляскавият  му глас завладява публиката. През 1995 г. получава най-престижната британска театрална награда- „Лорънс Оливие“.  През 2000 г гасът му обаче потъмнява. В 2006 става дори скандал на сцената, когато напуска освиркан, по средата „Аида“. Тогава Анджела отказва роля в „Дон Карлос“.  През годините той  печели много награди. От 2008 година Роберто Аланя е Кавалер на почетния легион. Участва в много благотворителни концерти  и дейности, изнася концерти за децата в Косово и пр.
Първата му съпруга умира рано. През 1996 г. се жени за Анжела Георгиу. Двойката е сред най-обичаните и най-обсъжданите във Франция. Често пеят и записват заедно. Албумът им „Дуети и арии” намира място в британската класация през 1996 г. Двамата записват филмовата версия на „Тоска”, режисирана от Беноа Жако.
Съвместният им живот е белязан с раздели и събирания, резки жестове, анулиране на концерти, което поддържа  любопитството и интереса на журналистите и почитателите към тях.  Наричат ги „Пош и Бекс на операта“- по подобие на семейство Бекъм. В 2009 година се разделят. Анжела Георгиу обвинява бившия си съпруг в домашно насилие.
„Искам да бъда търсена и заслужена. Аз съм жена и артистка“, казва тя и с огорчение споделя: „Единствената ми грешка бе бракът“.

 

Днес, на   52  години, Анджела Георгиу твърди, че вече е готова за всички роли, за които преди е била млада – в оперите „Манон Леско“, „Дон Карлос“ и „Федора“.

https://www.facebook.com/musicseasons.org/videos/vissi-darte-tosca-angela-gheorghiu-washington-dc-2009/1255567627919871/

В София Анджела Георгиу ще представи програма с емблематични за нейната кариера арии под диригентската палка на маестро Найден Тодоров заедно с младия, но много популрен тенор Стивън Костело.

Популярната музика е за тялото, но оперната е за душата.“ Казва Анджела И е права.

Билети може да закупите тук: https://epaygo.bg/epaygo/buying-a-ticket

 

Коментари

comments