Ангела Меркел: Вие се разбирайте, ние ще помагаме

0
587

С приемането на две декларации приключи срещата на върха за Западните Балкани. Тя се проведе онлайн с участието на германската канцлерка Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, комисарят по разширяването Оливер Вархеи, върховният председател на ЕС по външната политика Жозеп Борел и съпредседателите на преговорите по Берлинския процес Бойко Борисов и Зоран Заев. В състава на делегацията на Република Северна Македония бяха вицепремиерите Фатмир Битики и и Никола Димитров, външният министър Буяр Османи. Срещата бе заключителна преди Съвета „Общи въпроси“ на 17 ноември, на която ще стане ясно дали ще има напредък по опитите за присъединяване на Северна Македония и Албания в ЕС. София е категорична в намерението си да блокира Република Северна Македония заради неизпълнение на рамката на Договора за добросъседство и антибългарската кампания.

Подписаната Декларация за създаване на Общ регионален пазар трябва да свърже икономиките на страните от Западните Балкани за свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали и да ги приближи до икономиката на ЕС. Според премиера Бойко Борисов, декларацията създава предпоставки за стабилизиране на  демографската картина и за спирането на  изтичането на кадри. Този пазар обединява 20 милиона души от Западните Балкани. С декларацията за Зелен дневен ред страните се ангажират да спазват европейските екостандарти, за да постигнат целите на европейската Зелена сделка. Срещата бе седма по ред от старта на инициативата през 2014 г. по идея на германската канцлерка Ангела Меркел, но за първи път обаче съпредседатели са лидерите на страна-членка на ЕС и държава от Западните Балкани. Предишните шест срещи бяха в Берлин, Виена, Париж, Триест, Лондон и Познан. Берлинският включва държавите от Западните Балкани – Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия Р Северна Македония, Черна гора,  Косово и Германия, Франция, Австрия, Италия, Хървятия, Словения, Великобритания, Полша, Гърция и България.

Като приоритет на съвместното домакинство на България и Северна Македония бяха посочени свързаността – транспортна, енергийна, цифрова, сближаването на младите хора включително чрез образованието, както и регионалното сътрудничество в областта на здравеопазването и борбата с корона вируса, за която ЕС мобилизира 3.3 млрд. евро. „За доброто на региона трябва да се разбирате помежду си, не забравяйте това“,  заяви Ангела Меркел, като напомни че цел на Берлинския процес е да се преодоляват различията и наследството от миналото. Германското председателство на ЕС изтича в края на годината и явно Берлин е амбициран да постигне напредък. Канцлерката не пропусна да отбележи ролята на България при председателството на Съвета на Евросъюза през 2018 г., когато на дневен ред бе поставен въпросът за европейското бъдеще на Западните Балкани.  По време на видеоконференцията на лидерите явно не са обсъждани разногласията между София и Скопие, но не стана ясно дали и как те са засегнати в разговорите н македонската делегация с българския премиер. Тази среща се проведе „на живо“ в правителствената резиденция. Оздравелият от коронавируса Бойко Борисов напомни, че има за харчене още 9 млрд. за инфрастуктурни проекти в региона.

Зоран Заев видя „нова фаза на сътрудничеството“, „обновен импулс и очевидна политическа подкрепа на процеса за разширяване и за провеждане на преговорите по разширяването“. Трябва да се възползваме от тази възможност за доброто на всички граждани, заяви северномакедонският премиер.

И ние имаме добри отношения с Германия и с канцлера Ангела Меркел, подчерта външния министър Екатерина Захариева, като допълни, че България няма да се поддаде на натиск. Имаме спорове със Скопие не само по текстовете от историята, но и по инфраструктурните проекти, обясни тя, като заяви намерение да пита македонската страна  и за забавените инфраструктурни проекти като например коридор номер 8 и кога ще свикат смесената междуправителствена комисия за наблюдение и изпълнение на договора  с България. Тя призова Скопие да се върне към добросъседския тон и вместо да декларира какво ще изпълнява и какво няма, да се съсредоточи върху изпълнението на договора. Единствено в областта на туризма има напредък и той не е достатъчен, посочи Захариева.

Може би е случайно е съвпадението, че в същия ден вицепремиерът Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, откри паметник на Гоце Делчев в Самоков.

В декларация БАН подкрепи твърдата позиция на българското правителство относно преговорната рамка с Република Северна Македония и заяви, че с научни факти ще отстоява историческата истина за миналото на историко-географската област Македония.

*Съвместна публикация с www.bezgranitsi.bg

Коментари

comments