БЕЗ ВЛАДИМИР ВОЙНОВИЧ

0
300

На  86 години на 28 юли в дома си край Москва, след сърдечен пристъп, си отиде писателят, поетът, сценаристът  Владимир Войнович. Спешната помощ не успя, съобщи неговата позната Юлия Песина.Той живя в две епохи и остави след себе си творчество, разделено на две епохи. Трилогията му „Животът и необичайните приключения на войника Иван Чонкин“ се разпространява отначало на ръка и остави следа в руската и съветската литуратура. Първата част от романа е издадена без негово разрешение през 1969 г. във Франкурт на Майн, а целият роман – през 1975 г. в Париж. Едва тогава е решено книгата да бъде издадена и в Съветския съюз, след обстоен разговор на писателя в Комитета за държавна сигурност /КГБ/. По-късно,  когато е поканен за обсъждане на издаването и на други негови книги в родината му, в московския хотел „Метропол“,  писателят е отровен с психотропно вещество, което дава отражение върху продължението на романа и здравословното му състояние.

Владимир Войнович е роден на 27 септември 1932 г. в Таджикистан в семейството на журналисти. Смята се за потомък на знатен сръбски род, с благородно потекло от Италия и Австрия, дал на Русия няколко генерали и адмирали. Войнович  е автор на ироничната  антиутопия „Москва 2042“, а текстът на песента „14 минути до старта“ е смятан за неофициалния химн на съветските космонавти. За един ден буквално той се събужда прочут, когато съветският лидер Никита Хрушчов цитира откъс от стихотворението му. Текстът е написан  през 1960 г. по време на работата на Владимир Войнович  в радиото. През 1974 г. е изключен от Съюза на съветските писатели.  Заради правозащитната си дейност писателят-дисидент е изгонен от Съветския съюз през 1980 г. и лишен от съветско гражданство. До 1990 г.  Войнович живее във ФРГ и САЩ, сътрудничи на Радио „Свобода“. През същата година, с указ на президента на СССР, гражданството му е възстановено. Заедно с него са върнати и съветските паспорти  на 23-ма известни дейци на културата и изкуствато, сред които Александър Солженицин, Василий Аксьонов, Мстислав Ростропович. През 2000 г. той получава държавна награда на Русия за романа си „Монументална пропаганда“. След завръщането си в Русия пише ироничен текст на химна на Русия, защитава Независимата руска телевизия /НТВ/ през 2001 г. , обявява се против войната в Чечения, в защита на момичетата от Пуси райът, а присъединяването на Крим определя като „голяма глупост“. Занимава се и с живопис, като през 1996 г. открива и самостоятелна изложба. Член е на руския и френския ПЕН-клуб. Критик на сегашното управление на Русия и на президента Владимир Путин. Жизненото си кредо описва просто – да не бъда подлец.

Владимир Войнович е един от последните знаменити руски и съветски писатели – дисиденти и правозащитници, които са ярка част от руската и съветската класика на миналия век.

Коментари

comments