КНИГИ ЗА ЧЕТЕНЕ: НА КРИЛЦАТА НА КОЛИБРИ ПРЕЗ ЛЯТОТО

0
780

Кажи ми какво четеш за да ти кажа какъв си“ може да се допълни с уточнение-„през лятото“. има отговор на такава интерпретация на прословутата фраза, ключ към познанието за другите, а и на нас, самите. Във варианта на Мюриъл Барбъри в сърцевадната й книга „Елегантността на таралежа“ е „кажи ми какво четеш на закуска.“ Четенето през лятото обаче е не по-малко ритуално и знаково. Затова и издателството подбира заглавията, които ни предлага като изкушения за свободното време, които да ни заредят с емоции и въображение, докато отдъхваме сред природата. Ето две от тях, които ни очакват, или може би сме пропуснали. Представят ни ги Кремена Димитрова и Христофор Радев.„Възпоминание за манастира” от Жозе Сарамаго и книга за „едни сключени вежди, като крилцата на колибри“ – „Тайният бележник на Фрида Кало“.  от Франсиско Г. Хагенбек.

На 27 юли излезе „Възпоминание за манастира” от Нобеловия лауреат за литература Жозе Сарамаго. Един блестящ, опияняващ роман, издаден в стотици хиляди екземпляри!

Възпоминание за манастира” (превод: Здравка Найденова, 384 стр., цена: 20 лв.) умело преплита исторически факти, художествена измислица и елементи на фантастика. В началото на XVIII век португалският крал Жоао V дава обет пред Бога, че ще построи манастир в Мафра, ако кралицата го дари с наследник. Започва невиждан по мащабност градеж, свързан с огромни усилия и жертви, в който участват хиляди поданици от цялата страна. В същото време Балтазар Седем Слънца, еднорък войник, и Блимунда Седем Луни, жена с необикновена дарба, помагат на отец Бартоломеу Гужмао в строежа на летателна машина… Редуват се епизоди, показващи битието и обичаите на обикновените хора, религиозни процесии и аутодафета, важни моменти от живота на кралското семейство. И на този пъстър фон се разгръща чистата и пламенна любов между Балтазар и Блимунда.

През 1984 г. „Възпоминание за манастира” е удостоен с Голямата награда на Португалския ПЕН-клуб. Сравняват го с „Името на розата“ на Умберто Еко и с творчеството на Маркес. Самият Фелини вижда в него потенциал за кинематографично претворяване. Романът вдъхва живот на операта „Балтазар и Блимунда“ на италианския композитор Азио Корги, поставена през 1990 г. в „Ла Скала“.

Жозе Сарамаго (1922-2010) е роден в малко крайречно селце близо до Лисабон. Сам възпитава и развива вкуса си към четенето, работи като журналист, пише поезия, но талантът му се проявява ярко в романите му – блестящи алегории и антиутопии. През 1991 г. консервативното португалско правителство налага цензура върху „Евангелието по Исуса Христа“ и го изтегля от конкурса за Европейска литературна награда. През 1998 г. Сарамаго печели Нобеловата награда за литература заради това, че с „с притчи, изтъкани от въображение, състрадание и ирония, ни дава все нови и нови шансове да уловим убягващата действителност“. Сред най-влиятелните му творби се нареждат „Слепота”, „Проглеждане”, „Приумиците на смъртта”, „Пътуването на слона”, „Възпоминание за манастира“. „Каин“ е  стряскащо провокативна и иронична книга, своеобразен „римейк“ на част от Стария завет.
Кремена Димитрова

За едни сключени вежди като крилцата на колибри
„Тайният бележник на Фрида Кало” Хагенбек описва бурния живот на Фрида Кало (1907-1954).

Как се описва една епохална жена – живяла в светлина между тъмнината на преди нея и след нея? Как се описва животът на мексиканската художничка, обрисувана от автора на творбата като „жената със сключени вежди като крилцата на колибри”? Възможността това да се случи е посредством магически реализъм в книгата „Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало”  от Франсиско Г. Хагенбек. Романът е част от каталога на издателство „Колибри”, в превод на Даниела Радичкова.

„Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало” е една магическа и необикновена книга за също толкова магически и необикновен художник, оставил неизтриваема следа зад себе си. Творбата, жанрово ориентирана като биография, проследява всички значими моменти от живота на Фрида – детството й, влюбванията, отношенията в семейство, първия брак.

 

Животът й блика от страниците на книгата. Талантът на Фрида я среща и обвързва с колоритния стенописец и бохем Диего Ривера, дар и проклятие за нея. Сред личностите, които Фрида докосва с изкуството си и с горещата си женска натура, са Лев Троцки, Марсел Дюшан, Ърнест Хемингуей, Хенри Милър, Салвадор Дали, Пабло Пикасо и др.

В центъра на книгата е поставена жестоката трагедия, която променя съществуването на Кало и я белязва като различна до края на дните й. Благодарение на богата библиография се проследява отблизо брака й с Диего Ривера, трудностите, които изживяват заедно по своя път, нещастието от невъзможността й да го дари с дете.

Хагенбек води читателя през бурния живот на Кало, опирайки се на екзотичните рецепти от мексиканската кухня, съхранени в паметта на индианците теуана, от които по майчина линия тя произхожда. Рецептите са описани простичко, като глави в готварска книга, но читателят усеща всеки аромат, всяка тръпка от малките мексикански люти чушки, които присъстват неизменно дори в десертите. Като недостатък на книгата може единствено да се отбележи сравнително малкия й обем от 300 страници на фона на невероятно бурния и интересен живот на Кало, който заслужава поне двойно повече.

Mексиканският писател Франсиско Г. Хагенбек е роден през 1965 година. Завършва архитектура в Мексико, известно време работи в музеи, а също и като телевизионен продуцент. Популярен е като автор на исторически книги, комикси и романи в стил ноар. Нестандартната биография на художничката Фрида Кало е сред най-уважаваните му творби. Книгата е преведена на 17 езика и е номинирана за престижната литературна награда „Планета-Каса де Америка“ за 2009 година.

Христофор Радев

 

 

 

Коментари

comments