„СПОДЕЛЕТЕ МУЗИКАТА“

0
295

от 11 до15 юли  в двореца Врана
За пета поредна година Софийската филхармония и Столична община превръщат зеления парк на двореца  в сцена за любителите  на класическото изкуство. Програмата на фестивала е наситена и разнообразна, а всяка от концертните вечери е коренно различна от останалите и поднася различно музикално преживяване.

На 11 юли се открива с фотоизложбата „90 години Софийска филхармония“ и концерта  „Бонд. Джеймс Бонд“.

Композициите от легендарните филми  ще прозвучи под палката на маестро Найден Тодоров. Вокалистки ще са Милица Гладнишка, Криста, Рут Колева, Ягода Тренева и др.

Втората концертна вечер във Врана носи посланието за мир и любов. Музикантите от Quatro quartet и техните приятели са включили изпълнения на любими творби като „Руски танц“, на Чайковски, „Валс на куклите“ на Шостакович във вариант за струнни инструменти, филмова мудика от „Усещане за жена“ и „Списъкът на Шиндлер.“ Публиката ще се наслади на виртуозни интерпретации на мелодии от всички краища на света, включително от Индия и Пакистан. Специално място е отделено на българската народна музика. В концерта участват кавалджията Недялко Недялков, певицата Вера Гиргинова, перкусионистът Стоян Янкулов-Стунджи, кларнетистът Борислав Йоцов, гост вокалисти са Нели Рангелова и Сайра Алтаф от Пакистан.

На 13юли  музиката е посветена на тийнейджърската аудитория. От 17 часа започва ателието за малки и големи  с атрактивното предложение –игра „Да свирим на оркестър. Какво работи диригентът?“
(На пресконференцията  Найден Тодоров разказа своя опит от Виенската филхармония с подобна провокация, при която когато човек от посетителите хване палката, филхармонията започва да свири, така, както подава чрез жестовете си кандидат -диригентът. Поучителен опит за това как човешката енергия превръща свиренето в музика. Или не.

Нагледният отговор ще дойде и от 19 часа с концерта „Пълнолуние“, продукция на „Фортисимо фамилия“ . Приказната история за вампири и нощни приключения пресъздадена  в прекрасната дворцова обстановка, ще бъде изпълнена от артистите Юлиян Вергов, Ангел Ковачев и Илиана Коджабашева. Диригент-Павел Златаров.

На 14 юли  концертът е озаглавен„Музика под звездите“ Златна селекция от популярни произведения от мюзикъли  и емблематични български фолклорни произведения. Карасивите гласове на дамската формация “Bella voce” и вокален ансамбъл „Славяни“ ще представят откъси от „Уестсайдска история“, „Цигулар на покрива“, „Фантомът на операта“, операта „Дон Жуан“ и пр.

15 юли, последната вечер, споделяме музиката със Софийската филхармония и едни от най-любимите класически произведения –увертюра към операта „Сицилиански вечери“ на Верди, Симфония № 4 „Италианска“ от Менделсон,“Увертюра 1812″ на Чайковски, (сама по себе си предназначена за изпълнение на открито, а се очакват и залпове), и Концерт за китара и оркестър „Аранхуес“ на Родриго. Диригент- Крис МакКракен от Великобритания, а гост солист е виртуозният китарист Кристиян Райхер от Германия.

 

Организаторите са се погрижили за местата за паркиране, а Столична община е осигурила два допълнителни автобуса, които ще изчакват до края на концертите. Атобус 505 ще тръгва от Орлов мост. Разписанието може да бъде видяно на страницата на „Софийска филхармония“ в категория „Новини“.

 

Коментари

comments