ОГНЕНИТЕ СТРУНИ НА НЕМАНЯ РАДУЛОВИЧ СПЕЧЕЛИХА ФЕЙСБУК ПУБЛИКАТА ЗА КЛАСИКАТА

0
1363

Класиката не е точно моята музика, но тоя наистина ме грабна.“ / Йоан, 10 г./
-„Виках като на рок концерт и се усмихвах широко, докато се прибирах
(фейсбук реакции)

НЕМАНЯ  РАДУЛОВИЧ  /Сърбия-Франция/, цигулка  и концертът „Огнени струни“ бяха финалният акорд на тазгодишния много успешен и добре посетен  Европейски   музикален фестивал, който дължим на  Кантус Фирмус/ Класик ФМ. Неманя Радулович е около 30-годишен, а неговият малък струнен оркестър е съставен от сръбски и френски музиканти.

Не е ли това съвършено изпълнена мисия на музиканта – да грабне сърцето на момчето и де го превърне в духовен човек – бъдещ ценител на високата музика?

Като развява дългата си грамадна лъвска грива, която ту му закрива очите, ту заплашва да се оплете в лъка. Но определено е негов инструмент.

Като танцува влюбено по сцената с прокъсани впити черни панталони със своята съкровена любима – цигулката. Концертното облекло инак се състои от размъкнати парцаливи дрехи – черни все пак, деколтирана блузка, изящни татуировки – петолъчка, представете си.

Като свири в нечувани замайващи  темпи и украсява нотния текст със също нечувани, но съвършено логични орнаменти – естетски и стилово издържани въпреки своята необикновеност.

Усмивката и закачливите мимики не слизат от физиономията му – „вижте, всичко е толкова лесно и прекрасно, просто като шега!“ – говорят те. Те греят на лицето му не само в сръбската народна музика и в шаржовите класически преработки, но и в „класическата класика“.

Августа Манолева, фейсбук:. „…софийската публика откри нов цигулар и онемя пред таланта му (което се изрази в аплодисменти по всяко време на изпълнението!!! дори при най-дребната паузичка!!!… бесни темпа – те не висят във въздуха – „да видите, че мога да свиря бързо“. Те са израз на неговия темперамент и енергичност…“ /

Неманя Радулович е блестящ представител на съвременната цигулкова школа. Той обладава целия набор от виртуозни техники от сферата на висшия пилотаж.  Неговата ценна цигулка – френски аноним от 18 в. – звучи с с красив и благороден майсторски звук. Звукоизвличането се осъществява посредством класически прийоми и с мнооого труд – за което свидетелства дори тежката кафяво-червена кожна травма на шията му от цигулковия подбрадник. Тук е свирено много, говори травмата.

От Фейсбук:„…Чух едни от най-интересните Годишни времена на Вивалди, макар и да смятах, че няма какво повече да се намери в тях.

-„В душата на това момче гори буен огън, а оркестърът е неотменна част от целия вихър! Всички музиканти свирят така, сякаш животът им зависи от това.

Таня Иванова, критичка, фейсбук: Радвам се, че чух тези страхотни артисти при първото им идване в България и благодаря на „Кантус Фирмус“, че ги доведе!“ /

До тук с импресионистичната част на публикацията. Следва деловата.
Програма:
Вивалди „Годишните времена“
Н. Римски-Корсаков/А. Седлар „Шехеразада“
Е. Кустурица Валс, Светът е чудо
аранжименти на сръбски народни песни

Феноменалният сръбски музикант Неманя Радулович и неговият оркестър Double Sens бяха у нас за шоуто „Огнени струни“ на 23 юни в зала 1 на НДК.
Радулович завзема световните сцени с неповторимо музикално присъствие и атрактивна визия. Той е нетрадиционен класически изпълнител. Завършил е Парижката консерватория, но това не му пречи да излиза на сцената с кожени дрехи и високи ботуши. Дете–чудо, Неманя Радулович напуска родината си заради войните в Сърбия, а в момента е световноизвестен артист, който изнася между 100 и 130 концерта годишно. Специалистите отбелязват, че той притежава не само изумителна техника, но умее чрез изпълнението си да „разказва истории“, както го правят само най-големите майстори на цигулката. Не случайно той е ексклузивен артист на Deutsche Grammophon – най-елитната звукозаписна компания за класическа музика.

Звездното гостуване се реализира по покана на „Кантус Фирмус“, а програмата на концерта представлява експлозивна смес от класика и балкански фолклор в специални аранжименти,  създадени за състава. Цигуларят ще свири  хитове като „Годишните времена“ от Вивалди и „Шехерезада“ от Римски-Корсаков,  но също така сръбски народни песни с огнен ритъм. Част от репертоара бе включен в последния албум на артиста – Baika, издаден през ноември 2018 г. от немския звукозаписен гигант.     /http://cantusfirmusbg.com ред. З.А./

Чуйте и вие Неманя, когото във Франция не рядко назовават Неманжа:

https://www.youtube.com/watch?v=nNuHVKNWYSE 

Здравка Андреева

20 юни 2019

 

Коментари

comments