ЛЯТНА БИБЛИОТЕКА: ОПЕРАЦИЯ „СЛАДКОУГОДНИК“ от Иън Макюън (препоръчано от Colibri)

0
601

 Шпионаж в разгара на Студената война през 70-те, любовен романс, заплетена интрига и великолепно повествование събрани в едно. Подобен литературен коктейл може да забърка само Иън Макюън, чийто роман „Операция „Сладкоугодник” показва отблизо по какъв деликатен начин западните служби могат да контролират обществените нагласи. „Операция „Сладкоугодник” е част от каталога на издателство „Колибри”, в превод на Надежда Розова.

Романът разказва бурния живот на Серина Фрум, която мечтае да следва английска литература, но става агент на английските тайни служби МИ-5. Серина от малка поглъща роман след роман, но строгата й майка и баща епископ я карат да се откаже от литературата, записвайки я да следва „Математика” в „Кеймбридж”. И макар точните науки да не са сила на Серина, то университетът й отваря непознати врати. Нейно гадже, което се оказва гей, я запознава с професор Тони Канинг, който променя живота й.

Първоначално Серина става любовница на двойно по-големия от нея професор. Двамата често прекарват уикендите заедно, като след любовните актове Тони възлага на студентката си да чете купища сериозна литература. Докато един ден той не застава пред нея с предложение за работа в разузнавателните служби. Серина отива на интервюто доста несигурна и неподготвена, само че комисията я харесва и след дни тя започва службата си като секретарка в МИ-5.

Тракането по пишещата машина се оказва само първото стъпало в кариерата на Серина като вербовчик. Не след дълго тя получава предложението да оглави секретна операция, наречена „Сладкоугодник”, чиято идея е подбере подходящи млади автори, учени и журналисти, хора в началото на кариерата си, които се нуждаят от финансова помощ. Задачата на Серина е да влезе в контакт с въпросните лица и да им предложи спонсорство, ужким през някаква фондация, така че те самите да се усетят да пишат за либералния порядък на Запада, и в частност Великобритания. Защото службите осъзнават като криза на общностното съзнание, че да си интелектуалец с десни разбирания е станало оксиморон. Волен или неволен е паралелът с настоящето, че на интелектуално-пропагандно ниво традиционният либерален Запад се затруднява да намери равностоен и същевременно популярен отговор на кресливите постмодерни неомарксисти сред академичните си среди и на путинщината в глобалните дела.

Може ли обаче операция „Сладкоугодник” да бъде успешна, когато Серина трябва да вербува красив и не по-малко талантлив млад писател – Том Хейли? Няма нищо необичайно службите да подпомагат културата и да култивират подходящ тип интелектуалци. По това време са го правели руснаците, подобен модел е успешен и в западни страни. Но какво става, когато се намесят чувствата?

В „Операция „Сладкоугодник” Иън Макюън ни потапя невероятно във времето на 70-те, когато самият той е бил млад и прохождащ писател, заради което съвсем основателен е въпросът доколко книгата е автобиографична. Главната му героиня се вълнува живо от модерната и класическа литература, дискутирайки произведения на Филип Рот, Джейн Остин, Оруел, Чеслав Милош, Солженицин и др. Романът е завършен портрет на Великобритания от ония времена – години на неизживяна следвоенна и постимперска сиромашия, на неизплатени държавни дългове, на неосъзната още обреченост на останките от индустриалната ера, олицетворявани в безперспективни миньорски стачки, на ежедневен ирландски сектантски терор, на петролен недостиг и принудителна тридневна работна седмица, на неотоплени квартири и задимени закусвални, на битови новости от рода на колички за пазаруване в супермаркет, на несъответстващо на духа на времето нископоставено положение и кариерна безперспективност на жените в държавните учреждения и на… отнесен от всичко това младежки интелектуален дискурс. На глобалната сцена Израел воюва с арабските си съседи, Виетнамската война доказва безсмислието си, а Кремъл налага пропагандния си тон в Студената война.

Иън Макюън, роден 1948 година, е най-награждаваният английски писател и безспорно един от най-талантливите европейски творци, е автор на десетина романа, сред които „Почивка в чужбина“, „Дете във времето“, „Невинният“, „Черните кучета”, „Неумолима любов“ „Амстердам“, „Изкупление“, „Събота”, „На плажа Чезъл”, „Солар“. Още първият му сборник с разкази е отличен с наградата „Съмърсет Моъм”. Следват три награди, сред тях и „Букър”, а романът „Изкупление“ получава 4 награди – истински рекорд. „Събота“ също е номиниран за „Букър“ и е отличен с една от най-старите и престижни британски награди за литература, „Джеймс Тейт Блак Мемориал Прайз“. През 2011 г. съвсем заслужено Макюън е удостоен с Йерусалимската награда за свободата на индивида в обществото. Много от произведенията му са филмирани. През 2008 г. по екраните излезе и филмът „Събота“ по сценарий на Патрик Марбър

Коментари

comments