ЩЕ СЕ ЧУЕ ЛИ В АРМЕНИЯ ГЛАСЪТ НА УЛИЦАТА?

0
694

Армения – най-верният съюзник на Русия, с тресе от протести. Те доведоха до оставката на бившия  президент Серж Саркисян /2008 – 2018 г./, който за по-малко от седемица- от 17 до 23 април беше и министър–председател на страната от Управляващата Републиканска партия. Преди това, за една година от април 2007 до април 2008 г. той вече беше премиер. Един от лидерите на движението „Нагорни  Карабах“ – спорна територия между Армения и Азърбайджан, Саркисян е бил министър на отбраната, министър на вътрешните работи, министър на националната сигурност, заемал е редица ключови длъжности в политическата и изпълнителната власт. С оставката му завършва цяла епоха в арменската политика, която някои наблюдатели наричат дори ерата Саркисян.

Лидерът на протестите  Никол Пашанян оглавява малка опозиционна парламентарна фракция от 9 депутати, но бързо набра подкрепа не само от протестиращите на улицата, но и в парламента, който на 1 май трябва да излъчи нов премиер на мястото на сега изпълняващия длъжността Карен Карапетян. Той е бивш кмет на Ереван  и силно свързан с баанковите среди и бизнеса. Управляващата Републиканска  партия, която държи 58 от общо 105-те места в парламента, заяви че няма да издига своя кандидатура. Пашинян вече заяви, че или той ще бъде премиер, или страната няма да има премиер. Защото се ползва с доверието на хората и единствено той има  доверието на гражданите да проведе и гарантира честни избори за парламент. Вероятно кризата в Армения ще завърши с предсрочни парламентарни избори.

За да стане премиер обаче, Никол Пашанян трябва да получи поне 53 гласа за обикновено мнозинство в парламента. За смяна на властта се изказа най-старата партия Дашнакцутюн, която от опозиционна стана коалиционен партньор на републиканците срещу три министерски поста, но вече премина  на страната на опозицията. Тя държи 7 депутатски места. 31 места  има блокът Царукян, който на 24 април също заяви, че се присъдениява към общонародното движение. Основа на тозо блок е партията „Процъфтяваща Армения“. Създадена е от Гагик Царукян, един от най-богатите хора в Армения, чието състояние се  оценява на над 500 млн. евро. Той ръководи концерна Мултигруп и притежава най-големите предприятия в страната, сред които са световноизвестният завод за вино и коняк „Арарат“, както и едноименния циментов завод, мрежа от станции за зареждане с газ, хотели, супермаркети, , мебелни салони, оздравителни и развлекателни центрове, сред които и най-големият развлекателен център Фараон. Минути преди оставката на Серж Саркисян „Процъфтяваща Армения“ призова членовете си да излязат на улицата. Тъй като Гагик Царукян е и председател на Олимпийския комитет, партията му държеше министерството на младежка и спорта. Техният министър Грачия Ростомян подаде оставка и изкара на улицата спортистите-олимпийци. Ключов партньор на Гагик Царукян е вторият президент на Армения Роберт Кочарян,  който се ползва с подкрепата на местния бизнес.

От щаба на Пашинян твърдят, че той вече има подкрепата за предстоящото гласуване в парламента на 1 май т.г. на паартията Дашнакцутюн /7 места/ и на блока Царукян /31 места/, като очаква още 5 места да договори от депутатите на управляващатъ партия. За избирането му за премиер е необходимо обикновено мнозинство от 53 гласа.

Решаващо може да се окаже мнението на арменците, които живеят в Русия. Москва вече заяви, че протестите са вътрешен проблем и това беше потвърдено на срещата на външния министър  Едуард Налбандян в Москва с руския външен министър Сергей Лавров. Армения е стратегически партньор и верен съюзник на Русия в Кавказ. Във втория по големина град  – Гюмри, има руска военна база с 5 000 войници, като част от тях са дислоцирани и в района на столицата Ереван. След войната през 1992-93 г. между Армания и Азърбайджан за Нагорни Карабах, Русия негласно подкрепи Армения. Това доведе до охлаждане на отношенията с Азърбайджан. Русия се оттегли от радиолокационната станция в Габала в Азърбайджан, а след конфликта и с Грузия предислоцира оттам части в Армения. Москва стои нащрек заради амбициите на Турция в района на Кавказ. През 2010 г. бе подписан нов договор за 49 години за наем на базата в Гюмри, където има противозенитни комплекси С-300, самолети и вертолети.

Никол Пашанян се срещна с посланиците на Русия, САЩ и ЕС и заяви, че иска да поддържа добри отношения с всички. Русия е наш партньор, подчерта той, няма да има промяна и в рамките на евразийското икономическо сътрудничество,  както и в рамките на Договора  за колективна отбрана, обединяващ съюзниците на Кремъл.

В Армения от Москва пристигнаха и влиятелни  фигури от арменската общност в Русия. Един от тях е Самуел Карапетян, най-богатият арменец в Русия със състояние около 4.5 млрд. долара. Той държи Електрическите мрежи на Армения и е основател на Клуба на инвеститорите, който има намерение да вложи близо 1 млрд. долара в енергетиката на страната.  Брат му – Карен Карапетян, съименник на и.д. премиера, е депутат от управляващата Републиканска партия. Друг ангажиран с кризата влиятелен „руски“ арменец е Рубен Варданян богатство от 950 млн. долара, съучредител на Инициативата за развитие на Армения.

След като Москва заяви, че Армения трябва да се справи с  кризата, а управлявашата Републиканска партия няма да издига свой кандидат за премиер, вероятно властите в Армения ще се вслушат в гласа на улицата. Гласуването в парламента на 1 май не беше в полза на опозицията. Ако и при следващото гласуване не бъде избран нов премиер, неизбежни са извънредни парламентарни избори.

Валери ТОДОРОВ

Коментари

comments