УСПЕШНИ ИСТОРИИ: В Разлог по италиански

0
2598

Сигурно ви се е случвало да пътувате за ден или два към някое градче в България и все още да не сте избрали къде да спите и да се храните. Извън зимния сезон град Разлог е по-различен, но има нещо неизменно в стандарта на обслужването и актуалното меню в едно от заведенията. И това е италианският ресторант „Casa di Papi“,  наистина най-доброто място за хранене в Разлог.

Неочаквано приятна изненада, че точно тук има такова заведение. Обикновено нямаме твърде големи очаквания в по-малки населени места да попаднем на  услуга на  високо ниво, каквото ни предлага този ресторант – с изискана атмосфера и вкусни ястия, поднесени с финес. Както подсказва името „Casa di Papi“,  тук е истината за  италианската кухня, но също има традиционни специалитети и богат избор от първокласни вина. Интериорът е в италиански стил, а ястията се приготвят от автентични продукти. Ресторантът разполага с  четири зали и тераса и е открит е през 2014 г., а собствениците притежават още  хотел „Папи“, „Papi’s bar + gril“ и винарна „Бохеми“. Не пропускайте в никакъв случай закуската в хотел „Папи“ , ще останете много приятно изненадани по какъв начин ще ви бъдат поднесени пържените филийки, например.

Двама съдружници на средна възраст обединяват този бизнес под мотото „Работа, работа, работа“. Те са на крак от сутрин до вечер седем дни в седмицата и имат амбицията да продължават да растат в бизнеса. Догодина със сигурност ще отворят нов, различен обект, защото хората обичат новото, харесва им, така са настроени, че искат да опитват все различни неща. Клиентите са доволни, когато откриват интересни места на ниво, затова и собствениците се  стремят  постоянно да поддържат висок стандарт, например, в техните заведения се предлагат направени на момента ястия, които изискват  пресни и свежи продукти, а това не е никак лесна задача за Кирил и Краси, но те все пак успяват, намират и доставят.

Кирил Калоянов е местен, от град Разлог, продължава семейната традиция с името си, кръстен е на дядо си Кирил. Завършил е магистратура в УНСС в сферата на туризма. Доста време е бил в позицията на служител, но идва момент, когато решава да стане предприемач. Преди повече от десет години се почувствал сигурен, че може да бъде собственик, работодател. Избира хотелиерство и ресторантьорство, защото това е един от основните отрасли, които се развиват тук, заради природните дадености, които спомагат за туризма. И сега го следват около 40 души, на които той дава работа заедно със своя съдружник. Според Кирил, секторът е привлекателен, защото все пак има устойчивост. Чувства се уверен, че може да предложи на хората работа, а на клиентите – добри условия за хранене и почивка. Той лично отделя само няколко дни в годината за почивка. Много рядко намира време да кара ски, а тази година за съжаление е пропуснал. Слуша българска музика за разтоварване, а с удоволствие би отишъл на концерт на Андре Рийо. Рецептата му за успех е: РАБОТА Х3.

Красимир Тумбев също е от град Разлог. Намерил е себе си като  бизнес път и развитие в туризма. Много му харесва това, което прави и се смята за един от щастливите хора на планетата. Вижда смисъл да живее в родния си град, за да остави нещо на децата си. Мотивира го именно усещането, че нищо не се случва, но идеята е в опитите за промяна, за подобряване на икономическата ситуация чрез инициативи и предприемчивост, а не в очакване със скръстени ръце. Първоначално се е занимавал с музика, имал е музикален магазин, а след началото на икономическата криза през 2008 решава да се занимава с туризъм. Сферата на хотелиерството е логичното бизнес развитие за региона. Заедно със своя съдружник решават да запазят името на хотела –Папи, наследено от предишните собственици и започват да надграждат бизнеса с още и различни обекти. Особено при добър зимен сезон, всички места за настаняване тук  са запълнени. Докъде може да поеме един Разлог, например? Не става дума само за спане и храна. Още ски писти ли? Трудно решение. Според него, природозащитниците имат основание да бранят своята територия, предприемачите също, но двете страни не трябва да си пречат, истината е някъде по средата. Той лично не почива по някакъв специален начин, но много  иска да пътува до Китай и да види от първо лице как живеят хората там.
Въпрос и към двамата:
-Кое е най-важното за една успешна бизнес история?
Краси: „Човек трябва да е отговорен и грижовен към бизнеса си, да дава добър пример, най-вече на своите служители.“
Кирил: „Бизнесът е като малко дете. Не трябва да го изпускаш от очи, трябва да се следиш постоянно за него, за да расте добре.“

Коментари

comments