ЛУИС БАСАТ ОТНОВО В БЪЛГАРИЯ

0
1322
Шавиер Сера Де Ривера

Щастливата първа среща с легендарния корифей на рекламата  Лиус Басат дължим на Фондация Фотофабрика и Ogilvy Group Bulgaria. Който е бил на лекцията му в Софийския университет миналата година, когато представяше книгата си „Креативността“, не може да е не е отнесъл със себе си искрица от неговото заразяващо, възпламеняващо  въображение. И да не поиска  да научи повече за изворите му на  вдъхновение.

Сега Луис Басат се завърна в България, за да открие изложба с произведения, които заедно със съпругата си Кармен събират в продължение на 40 години. В  момента  колекцията наброява над 3000 образци на живописта, скулптурата и графиката. В Националната галерия  са представени  84 творби на световноизвестни автори от XX век като Пикасо, Миро, Тапиес, Анди Уорхол и Кристо. Обединени са под надслова:  „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания”. Експозицията, представена от Институт Сервантес, Посолството на Испания и Националната галерия, ще бъде отворена за посетителите на Двореца  от 1-ви март до 9-и април.


Жоан Миро

Една от тайните на Басат за поддържане на креативността жива, е страстта към изкуството. Колекционер от 70 години, той твърди, че за да измисляш, да раждаш идеи, трябва да гледаш много, много  художествени произведения.


Микел Вила                                           Жозеп Гиноварт

И Луис години, години наред прави това. Ето защо и твърди още, че на 75 години е по-креативен от когато е бил на 25.


Франсеск Артигау

Изложбата е посветена на дядо му от Шумен, откъдето е коренът му.  През 1912 семейството се мести в Истанбул, минава през Корфу и се установява в Барселона.  Дядо му загива по време на Гражданската война в Испания през 1937 г.

Ако дядо ми, Самуел Басат, българин, роден на 19 март 1870 година в Шумен, можеше да види тази втора изложба от колекцията Басат в Националната галерия в България, би се възгордял, че корените му са стигнали толкова далеч и толкова години след като той напуска родната си земя.. .Затова искам да посветя  тази изложба на паметта му – сега, на 148-ата година от рождението му в България“.

 

 

Пикасо

Луис Басат умее да  превръща всичко в истории за разказване. Това е и една от тайните на рекламите ,картините му също са част от разказа на живота му. Като тази за  Анди Уорхол, например.  Когото накарал по време на разговор по повод негова творба, сътворена от доларови банкноти, да подпише два долара, подадени от жена му. Сложил ги в рамка и създал картина.“Това е най-евтината ми картина – струва ми само два долара и една рамка. И това е единствената картина от Анди Уорхол, която е подписана два пъти и с истински долар вътре”.


Цялата изложба също има послание, което подсказа ненатрапчиво на откриването й колекционерът.
Разбирам, каза той, че имате проблем с отношението към имигрантите. Испания е много интегрираща страна. В последните 15 години е приела 7 милиона имигранти. 300 000 от тях са българи.  Изкуството също интегрира и приобщава“.
Колекцията   обогатява представите ни за света на Испания и Каталуния, а също и ни  приобщава към интимния свят на самия колекционер.  Защото, както сам казва:
Една картина трябва да те развълнува, за да поискаш да я притежаваш“.

Събитията се организират със спонсорството на Рока и УниКредит Банк, в сътрудничество със Столичната община, Огилви София , Open Arts Fondation.

Още:  https://obache.bg/4301/luis-basat-tolkova-e-prosto-stiga-da-go-izmislish/

Коментари

comments