OS: EVA

0
1780

Галерия „Нюанс“  27.02.2018-11.03.2018

Оригинален кураторски проект на Христина Бобокова,посветен на интерпретациите на женското начало във света на новите технологии. Проектът обединява три български авторки, коренно различни в използването на художествени средства, но със сходно емоционално усещане, които се  занимават с женската чувствителност, оцеляваща и побеждаваща в компютъризирания свят.  EVA е  вечната сила, съкровената и непроницаема магия, възпроизвеждаща тайнството на сътворението, носеща и съхраняваща човечността, тя е връзката с космоса, с вечното и необятното, тя е „операционната система“, която на езика на новите технологии продължава да движи скритите механизми на света.

Три разказа на три женски чувствителности , които с езика и техниките на компютъризирания свят успяват да предадат тънкостите и нюансите на женската душевност, на човешкото в нас…


Самата жена като индивид се задейства от съвсем различни по характер кодове. Нейната вътрешна операционна система е с много по-фини настройки и моторика, реагираща често необяснимо, характеризира се с емоционални реакции, чувственост , интуитивност и дълбока изразителност, тя е нежна и ласкава, категорична и рязка, сърдита и неопровержима, непредсказуема.“
„И трите са утвърдени имена в областта, която работят. Характерно за тях е ангажирането им както със социални и обществено-значими теми, така и с изследването на човешката интимна същност, на  общочовешки и философски проблеми. “
Използват различни техники, работите им се отличават с изключителна прецизност на изработката внимание към детайла, деликатност и изразителност.
Хр. Бобокова

Надежда Розева-Грийн (медална скулптура) –  „Лилит и Ева

Завършва маркетинг в университета Rutgers САЩ и магистрарура „художествен метал НХА при проф. Богомил Николов
Дългогодишен сътрудник на сп. MEDAL към Британския музей. Моделиер, бижутер, и художник, третира медала като живопис в сулптурата, играе с патината, в ръцете и студеният метал придобива кашмирена топлина. Нейни творби са изложени в Британския музей, Кралския монетен двор Стокхолм, Бергенския музей и др.

Жената, митологията, мистиката, са постоянни теми в нейното творчество

Емануела Ковач (графика) – „Игра на дама“ завършва „Техникум по текстил“ и НХА, „Графика“ където преподава. Жената-майка, наблюдател и пхсихолог на човешката душа.Черно-бели нюанси, деликатно цветово третиране или смело ярко присъствие носят богатство от емоционални състояния. Техника: офорт и акватинта. Носител е на международни награди.

„Игра на дама“

Нина Лишовска (скулптура) – „Блуждаещи звезди“ Алуминий и лято стъкло, обединени от дърво или гранит

Завършва скулптура в класа на Ненко Маров във Великотърновския университет преподава в училището по изкуства в Русе. В творчеството си често се вълнува от състоянията на движение и покой, улавя застинали мигове от процесите на времето, търси въздействието на екстатичността, нейни творби са в много обществени и частни колекции в България и чужбина.

 

Коментари

comments