ГРАВЮРИ ОТ АТЕЛИЕТАТА НА ЛУВЪР ХVІІІ – ХХ в.в ДВОРЕЦА

0
1351
Дафне и Хлое

12 септември – 1 октомври 2017

Сами не знаем, с какви богатства разполагаме. Няма да забравя преди време, моя колега от Университета, която живее в САЩ и се занимава с изобразително изкуство,  изненадано възкликна, та нашата галерия има по-богата колекция японски гравюри от 18 век от“ Гети“!
Националната галерия наистина си е поставила за цел да популяризира националните ни художествени богатства.  Дворецът този път е домакин на безценната  колекция старинни гравюри, притежание на Градската художествена галерия- Пловдив, получена в наследство от френския колеж „Свети Августин”.

 Колежът   от конгрегацията на Успенците, един от седемте френски колежи у нас, е съществувал до 1948 г.  в града под тепетата и е допринесъл за създаването на интелектуалния елит на България. Макар и католически, повечето възпитаници са праволавни, арменци, евреи, имало и будист. От видните личности, завършили този колеж са Цанко Лавренов и Петър Увалиев.
Гравюрите, събирани повече от 200години, дават представа  за  културната и възпитателната атмосфера, създавана от тези художествени образци.

Отвличането на Европа, по Льо Моан, гравьор Лоран Крас 1723г
Клетвата на Хорациите по Жн-Луи Давид, гравирана от Левасьор

Повечето от ценните произведения са гравюри върху мед, създавани в ателиетата на Лувър („Chalcografie de Louvre“) в  почти 200-годишен период – от ХVІІІ до началото на ХХ век. Друга част са печатани при братята Кюнцли от Дардоаз – Париж, Кадарт и Шевалие – Холандия и Франция, Сгрилли – Италия.
Сюжетите са разнообразни: с исторически, митологичен или библейски характер, дворцови и парадни сцени, битови и пасторални сцени, портрети, пейзажи.

 

Колекцията „100 гравюри – съхранената художествена памет на един френски колеж в България“ съдържа оригинални френски, немски и италиански творби.

Полицейско насилие
Нарисувана от Жора, гравирана от Кл.Дюфло
„Какъв стремеж да наказваш! Отчаяните молитви стават жевтра на най-жестоки оскърбления.плачете, мили мои, в тъжната ни страна по-скоро скронете глави пред този важен магистрат. Но не, колкото и да се прави на милосърден, вашите сълзи и въздишки няма да бъдат чути. На каквато и опасност да се изложите, той е „загрижен” само за общото благо.“
Написа Морие, при Кл.Дюфло, в Париж, ул. Галанд срещу Св. Блез

Издаден е и каталог на творбите с азбучен показалец на всички художници и гравьори. За създаването на този значим културен продукт Градската художествена галерия – Пловдив беше удостоена със Специална грамота от почетния консул на Република Франция в Пловдив г-жа Теофана Брадинска. Проектът е реализиран с помощта на Министерството на културата и в партньорство с Общински институт „Старинен Пловдив“.

 

 

 

Коментари

comments