АСОЦИАЦИЯТА НА ПОЧЕТНИТЕ КОНСУЛИ В ПОДКРЕПА НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО

0
474

Каква е дейността на почетните консули, кой и как ги избира, какви са техните правомощия, с какво спомагат за за развитието на икономическите  и културните отношения на нашата страна с далечни страни, не е особено публична тема. Може би заради убеждението, че  става дума за екзотични дестинации. Оказва се, че освен Малдивите, Антигуа и Барбуда  напр.,  сред 64-имата нещатни дипломати,със статут на почетен консул,  има и представители на Германия,  Италия, Канада  Естония, Грузия и пр. Те  отговарят за области в дадените държави, отдалечени от дипломатически представителства и според Виенската конвенция, имат същите задължения, както и щатните дипломатически служители. Екзотиката е другаде-тези хора работят напълно безплатно и доброволно.
Преди година всъщност, научихме повече за институцията почетен консул, покрай публичното им възмущение, свързано с ограниченията на някои техни привилегии: използване на специална дипломатическа регистрация, освобождаване от данъци, въпреки че Виенската конвенция им ги гарантира.
Трябва да се знае, че почетни консул не се става лесно. Те биват посочвани от изпращащата страна, като приемащата трябва да ги одобри с Акт на Министерски съвет.По правило почетните консули не са част от щатната дипломатическа администрация,като задължително са хора с обществен или бизнес авторитет, влиятелни и популярни в родината си. Това е  закрепено в 25, ал. 3 от Закона за дипломатическата служба, съгласно който „почетните (нещатните) консулски длъжностни лица трябва да са  изявени личности, които се ползват с добро име и авторитет в приемащата държава“. Почетният консул следва да има постоянен източник на доходи на територията на приемащата страна, при това източник на доходи, който да му позволява да поддържа и осигурява нормалното функциониране на консулското учреждение.
За нормалното изпълнение на функциите си, консулските длъжностни лица притежават имунитети и привилегии, които са отразени в Консулската конвенция от 1963 г.
Но как може да се контролира дейността им, дали изборът е оправдан , какъв е приносът им за развитие на двустранните отношения, отчитат ли  ли  ли се пред Министерството и обществото- това досега не бе много ясно.
Предстоящото Председателство на България на ЕС сякаш дава добър повод да проявят възможностите си, което те обещаха на състоялата се пресконференция в хотел Балкан, където огласиха Борда на Асоциацията си и разказаха пред журналисти за своята дейност: както за своя опит и възможностите си за разширяване икономическите и  културните взаимоотношения на нашата страна, така и за  работата си в областта на миграцията, и тероризма.
Срещата бе полезна с това, че зададе друг тон на комуникации между почетните консули и обществеността,  популяризира  този вид нещатна дипломатическа дейност и направи лицата, заели се с нея разпознаваеми и открити.
В нея участваха:  Максим Бехар, Генерален консул на Република Сейшели и говорител на Асоциацията.   Ивайло Дерменджиев – Почетен консул на Кения,  д-р Христо Илиев – Почетен консул на Република Мавриций, проф. Красимир Методиев – Почетен консул на Израел, и Борислав Сарандев –  Почетен консул на Шри Ланка .

Новината бе, че предстои международна конференция на 27 септември в столицата, организирана от Асоциацията, на която ще се разискват въпроси за външната политика на България. В нея са заявили участие представители на дипломатическия корпус, министри, експерти и неправителствени организации.

 

Коментари

comments