„ВЛЮБЕНИЯТ ШЕКСПИР” ИЛИ ЗА ЛЮБОВТА КЪМ ТЕАТЪРА

0
908

Варненският театър „Стоян Бъчваров” наскоро гостува в Народния театър с драматизацията на Ли Хол по сценария на Марк Норман и Том Стопард, позната ни от увенчания с оскари едвоименен филм.
Превод и постановка: Пламен Марков
И  да сте гледали филма обаче, няма значение. Радостта от преживяването на романтичния сюжет обвързващ фикция и фактология от живота на Шекспир със сюжети от негови пиеси, отново ще ви споходи. Че и повече. Защото освен  изведената от авторите тема за магическата сила на любовта, варненският спектакъл превръща самото място на действие-театъра, в обект на любов. С други и думи, любовта към театъра- към магията, наречена театър, е онази животрептяща и побеждаваща злото енергия, която кара човешките души да се разпознават и обичат, да преодоляват препятствия и да събуждат благородството в себе си   и побеждават злото в света.

Магията на преображението, на катарзиса на прераждането, на помъдряването. Това е той-театърът,  еквивалент на любовта и основно действащо лице. Разбира се, както гласи крилатата фраза, че в театъра царя го играят другите, актьорите са тези, които правят спектакъла.

Великолепните варненски актьори живи, талантливи, изобретателни, находчиви, съумяващи да общуват и с публиката и с темите на времето. Както казва Пламен Марков някъде-това е съвременен спектакъл за днешния ден. И актьорската игра е съвременна. Без патос и преиграване, без излишно намигане към публиката. Витална, находчива, остроумна, рефлективна. Искрена, но и анаитична. Варненският театър показва  силна трупа но и режисьорската добра работа с актьорите е налице. Затова и диалогът на режисьора с актьорите по темите на спектакъла продължава и с публиката в салона.
Благодарение на великолепната сценография на Мира Каланова театърът като действащо лице органично присъства декорите създават както автентично усещане за реалността на епохата, така и влизат в роли-костюмите също с цялата си пищност и внимание към  детайла потапят въображението във шекспировата атмосфера .

Разбира се, че вечната тема за любовта няма времево измерение. Всяко поколение търси да открие нея, истинската. Затова и сюжетът на Ромео и Жулиета пали вечно въображението. Преплетен с темите за съперничеството, страстта, насладата, приятелството и благородството, сюжетът е изпъстрен с  реалиите  и митологемите, с които припознаваме епохата и  живота от времето на Шекспир и спекулациите с неговата биография, с препратки и към другите му пиеси, спектакълът доставя  още една наслада от интелектуалната игра на разпознаването, която предлага.

Варненският спектакъл е истинска наслада за сетивата и душата. Въпреки необичайната за съвременна публика дължина от повече от 3 часа, спектакълът на варненския театър задържа дълго публиката на крака след края на представлението. Магията театър сеслучва. Не пропускайте да я преживеете.

Участват: Адриан Филипов, Цветина Петрова, Стоян Радев, Димитър Мартинов,Николай Кенаров, Валери Вълчев, Валентин Митев, Веселина Михалкова, Симеон Лютаков, Стефан Додуров, Милена Кънева, Биляна Стоева, Гергана Арнаудова, Недялко Стефанов, Пламен Димитров, Антонио Угрински, Константин Соколов, Свилен Стоянов, Полина Недкова, Пламен Георгиев, Николай Божков, Даниела Викторова, Анжела Жекова/Ели Пенчева.

Коментари

comments