ДИСКРЕТНИЯТ ЧАР НА ЛОС АНЖЕЛИС

0
1093

 

LA не е само Сънсет булевард и Холивуд. Има свой интелигентен чар, за който е нужно повече любопитство и любознателност, за да го откриеш.  За един нетрадиционен Лос Анжелис, разпознат през призмата на европейската култура, ни  разказва Мариана Тончева.

Май само туристите са тези, които виждат града по този начин – артистичен, с култура, история и разнообразна архитектура. Например в арт деко прозорците се отразява неокласическа сграда, а стената зад паркинга е мюръл- реклама с Антони Куин.

Taзи книжарница във финансовия дистрикт на Л.А. е забележителност сред туристите както Shakespeare &Co в Париж или „Перото” у нас. На втория етаж има коридори с картини, галерии и ателиета на художници, където съм снимала момичето с татуировките. Тя например е самоука художничка и феминистка, ако се съди по сюжетите на картините й  с прелъстителки – жени, разхождайки се върху мъжки глави с бомбета, търкалящи се в калта. От бронята на Кадилак друг художник беше измайсторил пейка.

Книгите са строителен материал. От полици с книги са построени множество стаички с диванчета и фотьойли, даже са направили тунел / само от дебели томове/, през който се минава, за да стигнеш до стаята с книги за пътешествия.


Между колоните има подиум много меки кресла. Там стават четения и концерти.

През цялото време има музика – ненатрапчива, тиха и подбрана с вкус. Книгите тук са предимно втора употреба, както и грамофонните плочи. Ако някой иска да продаде нещо, получава обикновено един долар, много рядко повече, но пък купува на много по-ниска цена от тази в книжарниците дори и новите книги.


П.С. В огромното помещение няма тоалетни за клиентите. На ъгъла на сградата обаче, има странно на вид японско ресторантче, декорирано като шарен комикс, където, ако човек си купи нещо, може да им ползва едното място. На дървените маси растат в чашки всякакви подправки, та си откъснах листенца джоджен за ягодови крем.

Обичам downtown  L.A. Тук всичко се променя много бързо. Напоследък намаля броят на бездомните в тази част на града. Властите са увеличили таксите, за да строят жилища за бедните и бездомните, сред които се оказаха стотици хиляди деца.
На тази алея стават големи партита. Художници, занаятчии и музиканти организират арт фестивали всеки месец, обаче животът тук започва след седем вечерта, така че повечето посетители са млади обитатели на апартаментите от финансовата част на Лос Анжелес.
Ще взема да си отгледам едно авокадо. На съседната маса бяха сложили чашка с покълнала авокадова топка.

Коментари

comments