ДУАЛИЗМЪТ КАТО ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИДЕНТИЧНОСТ. „ГРЕШКИ В КРАСОТАТА” -Съвременно австрийско изкуство в София

0
725

Именно в  галерията на Двореца  на площад Батемберг 1, сред виенската архитектура на сградата, символ на  поевропейчването на следосвобожденска София, срещаме един друг поглед към разбирането за виенско изкуство-контрапункт на изящността и орнаментиката на виенския сецесион, както и на всичко, познато ни от музейните експонати.
Кураторът Борис Костадинов представя един проект, който обединява творчеството на Андреас Фогараши, Оливие Хьоцл, Бернд Опл, Маркус Кротендорфер, Ктарина Свобода за да разкрие естетиката на несъвършенствата, породени от страховете на съвремието, в което живеем.

img_6802

Изложбата сякаш смъква маската на имперско величие и показва обратната страна на една държава, живееща винаги  между Изтока и Запада, място на съжителство на  богатство и бедност,  статукво и разруха, красиво и грозно. Място, където другостта винаги е търсела  убежище и се  мъчила  да се  интегрира. Същевременно и стена срещу идващото отвън.

Произведенията на младите австрийски художници са изследване и коментар на днешното измерение на този дуализъм на Европа и Виена, като гранична зона.

img_6813Тази жилищна сграда за социално слаби на Бернд Опл е построена от икономически емигранти.  В нея   обаче, те нямат право да живеят, защото трудно получават достъп до социалната система в страната.

 

 

img_6803Антиутопиите на постиндустриалното общество ни разкриват фотографиите на Моркус Кротендорфер

 

 

Отношението минало-бъдеще пък, намира израз във видео разказа за разрушаването на старата телевизионна кула, най- високата сграда в Австрия, чрез който Катерина Свобода демонстрира   раздялата с аналоговата ера.

img_6806
Всъщност,  произведенията на младите австрийци, освен че разкриват    страховете и противопоставянията  в свят,  в който глобалното разширява и разрушава граници, са призив за преосмисляне на критерия за красиво и грозно, като подсказват нови посоки в търсенето на красотата.
Защото красотата не е постулат.Разликата между красиво и грозно  се диктува само от съзнанието ни, моделирано от определени убеждения и традиционни представи. „Грешките” или пробивът в тези представи е възможност за разширяване на понятието за красота.

Изложбата е под егидата  на Австрийското посолство и ще продължи от 24.11. до 11.12. 2016

img_6819 img_6820 img_6812img_6814

 

 

 

Коментари

comments