НАГРАДА ЗА БЪЛГАРСКАТА ”ЗЕЛЕНА МЕЧТА”

0
843

GREEN DREAM на Мая Йоцова бе отличен като   най-добър филм на  шестия Международен фестивал на екологичните филми в Букурещ  ECO FEST 2016.
Екологичното кино има много ярки постижения, а и конкуренцията в тази област е силна.“Но това, с което спечелва българската продукция на фона на силните състезатели от САЩ, и Европа”-казва    председателят на журито, проф. Александр Грозев, „  от една страна е, че е много личен филм, създаден е под формата на дневник. От друга страна- предлага решение на проблема, който изследва.”

Паралелите между зелените пространства в града у нас и в Монреал са се превърнали в отправна точка за размисъл и себепознание.  Филмът    документира  доколко   отношението ни към на пръв поглед незабележимото което ни заобикаля, е характеристика и на потенциала ни да мечтаем и да реализираме мечтите си.

zelena-mechta-7

Диви градски места. У нас толкова сме им свикнали, че не ги забелязваме.    Така  наречените ни  междублокови пространства. Безразборно обрасли, занемарени, едва  прикриващи   трупаните с години боклуци.Тук- таме унили изпочупени катерушки.

zelena-mechta-6
Оттатък океана-спретнати, подредени, очовечени. Превърнати в поляни, в  декоративни цветни и зеленчукови градинки. Живеещите там грижливо ги обработват. Това, със зеленчуковите градинки направо си е мода. Съседи се състезават да произвеждат и обработват качествени еко домати, чушки моркови, цвекло между жилищните сгради и в задните дворове.

zelena-mechta-9
Това е човекът. Той е призван да култивира и създава. Да  цивилизова дивото около себе си.
За нас обаче, околното пространство е чуждо и пусто. Нямаме отношение към него. Или чакаме друг да ни го оправи. Докато дойдат багерите и излеят поредните бетонни сгради. Тогава протестираме, че нещо ни се отнема.
Ей такива мисли събужда филмът на  младата режисьорка Мая Йоцова,  за която по някакъв начин обаче, паралелите между дивото и цивилизованото сякаш са и своеобразно връщане към собствената природа, там,  където живеят неосъществените но дремещи мечти от собственото минало. Сегашната   мечта на Мая Йоцова,споделена в интервю за Spisanie.to  е:
„Аз бих сложила тук- таме пейки, бих поканила  street artists да направят нещо, бих почиствала редовно от боклук, бих насърчила гражданите да се грижат за тях. Част от тях може да се превърнат в обществена градина хората да отглеждат зеленчуци, друга част може да се остави естествена, жива, но допълнително да се засадят растения, които допълнително да обогатят биоразнообразието на мястото..”…да помечтаем заедно с нея. И да осъществим мечтите.

zelena-mechta-8

„Силата на документалното кино е в това”-подължава проф.Александър  Грозев, да засилва и изостря отношението ни към проблемите , Като  търси  и намира пътища за решение.”

green-dream3

Коментари

comments