ДОКОСНИ ГАЛЕРИЯТА

0
886

„Най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите.”
Антоан дьо Сент Екзюпери

Един реализиран проект на Националната галерия и Фондация Графия отварят възможности за хората, лишени от зрение да „видят” образци на българското изкуство.Благодарение на тактилните карти, снабдени с аудио описания на български и английски, хората с нарушено зрение ще могат да постигнат   невъзможното- да преодолеят бариерата, която им пречи да сътворяват образи.  Ще усетят насладата от досега с върховете на изобразителното изкуство. Ще потвърдят казаното от  Екзюпери, че„Най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите.”

img_6223В квадрат 500 бе открита специална експозицията  „Докосни галерията”.Адаптирани на тектилни карти с аудио описания на български и английски език  са четири от шедьоврите от националната колекция: „Автопортрет” на захари Зограф, „Ръченица”На Иван Мърквичка, „Река Ерма край Трън” на Никола Петров, „Жътва в Чепинско” на Иван Ангелов.
Както и четири от най-ценните скулптури „Майка” на Иван Лазаров, „Майка с дете” на Кирил Шиваров, „В отпуск” на Ангел Спасов и „Дух и материя” на Андрей Николов.
Сред първите  посетители били деца от брайловото училище.
„ Ние тепърва ще развиваме проекта”-съобщи Слава Иванова, директор на Галерията, която бе силно развълнувана от  непосредствените детски  прегръдки, обгърнали img_6232 скулптурата „Майка” на Иван Лазаров.
„Това е малка крачка, но голям скок за нашата общественост”- ,   каза Антонио Стайков, представител на фондация   ГРАФИЯ.
По света практиката е позната отдавна.

 

Коментари

comments