КОЙ В ОБРАЗОВАНИЕТО С ДЕСНИЯ КРАЧИ?

0
721

Матури 2016-та – с по-сериозна охрана от държавната граница

От начина, по който беше организирана охраната на матурите, човек да остане с впечатлението, че сме полицейска държава. А ние не сме. Никак даже. Защото отколе сме Меката на сивата икономика. През държавната ни граница не е никакъв проблем да се преминава нелегално, а битовата престъпност, особено в по-малките населени места е нерешен и нерешим проблем с години. Мине-не мине седмица и някой на преклонна възраст се пресели в отвъдното принудително, след като са му откраднали 20 лв. или старо одеяло. И се започват едни дълбоки анализи за това как ако се сложат камери, никой няма да смее да нахлува в чужда собственост, защото ще го снимат и после ще бъде заловен от полицията. Дотук добре, ама камерите струват пари, при това съвсем не малко. Друг е въпросът – какво ще заснемат, ако няма улично осветление. Но нека се намерят пари за камери, то се знае и за осветление ще има.

Ако не друго, масово окабелените, по случай матурите, класни стаи из цялата страна показаха, че камери има. Намериха се и пари и за някакви датчици за разкриване на мобилни телефони. Или не се намериха. Не стана напълно ясно, защото хем имало датчици, хем се преписвало със смартфони, но и с класически хартиен „пищов“. А камерите и датчиците, въпреки че бяха хипотетично налични, за най-голямо разочарование не хванаха преписвачите.

Въпреки това, около 33-ма зрелостници с „пищови“ бяха изловени от квесторите, един вид на терен, с невъоръжено око. Медиите пък разкриха най-пикантната част от преписването – сделката с купуването на решените тестове. Тук се включи и икономическа полиция и разнищи междуградска мрежа от подсказвачи терористи, готови да решат тестовете по български език срещу 40 кинта. Въпреки че, от МВР могат да отчетат активно мероприятие „Подсказвачите“, не стана много ясно как точно се преписва. За да му издиктуват отговорите на теста по мобилния, зрелостникът трябва да отиде до тоалетната, да се обади, да успее да ги запише, по възможност без да издава глас, за да не го усети придружаващият квестор. След това – да се върне и да ги напише. Звучи вълнуващо и почти ала „Джеймс Бонд на матура по БЕЛ“, само дето е малко вероятно.

За мен лично са по-интересни 33-мата заловени от квесторите по време на матурата по български език и литература, с класически хартиен пищов. Сега ще съобщя и защо – защото, ако първата междуградска престъпна група на Подсказвачите се е докопала до тестовете, след като те са били изтеглени, онези с решените задачи, работят с някой на по-високо ниво, който предварително знае какво ще се падне. А на матурите се преписва, защото все някой в образователната система „с десния крачи“ (както беше казал Маяковски) или иначе казано – все се намира кой да злоупотреби със служебно положение. Все пак, няма как,ако някой не ти каже, да знаеш коя тема или кой тест ще ти се падне, та да си го залепиш със скоч под чорапогащника. А да си залепиш целия учебник и да го използваш по предназначение е невъзможно. Това е възможен дискурс, желателно – за вътрешна проверка, не за полицейска акция.

По-надолу ще стане ясно защо. А ако нещо се освети от екшъна около матурите, то е, че образованието ни е пробита лодка, в която постоянно тече вода. Учителите, а твърде е възможно и хора на по-високо ниво, се опитват да изкарат по някой лев около дипломирането на зрелостниците, а те – на свой ред да препишат, вместо да научат. Покрай медийната шумотевицата, зрелостниците се оказаха най-големите престъпници в държавата. Но да не забравяме, че ако не се предлага услугата „подсказване на матурата“, въпреки търсенето, няма да има масово преписване.

Рядко се замисляме как само да век, век и малко, се променят моделите. През усилните години на българското Възраждане, настоятелите на едно от първите килийни училища в Котел, поръчали над входа му да бъде изографисано „Помогни ми да те возвися“. Днес, този призив, не без участие на всички страни в образователната ни система се е превърнал в иронична перифраза „Помогни ме да те возвися“.  „Днес, този призив, не без участие на всички страни в образователната ни система се е превърнал в иронична перифраза „Помогни ме да те унизя“.

Автор: Виргиния Стаматова

 

Коментари

comments