ПОЕЗИЯТА НА РАДОЙ-ХИГИЕНА ЗА ДУШАТА

0
857

Тъкмо бях започнала да се притеснявам, че прекрасното  място за култура, каквото е литературен клуб „Перото“, е едва ли не  на път да се превърне в нещо като  модна сцена- суетливо пространство,  присвоено за срещи на някаква по-специална порода хора, от които зависят вкусовете и модите и ето че  като семе от люта чушка,  като отвара срещу самозабравата,  се случи тази паметна вечер за Радой Ралин. Вечер от приятели за приятели- хора,  малко различни по възраст и шик  от обичайното присъствие на терена. Събрани не да  гъделичкат ушите  на околните с познатата сатира на Радой, а да почетат  поезията му. За  да припомнят, че не повърхностното и натрапчивото, не принадлежността към показната слава, са белег на истинските таланти. А тъкмо обратното.

IMG_4937Тази вечер успя да  възкреси духа на Радой чрез неговите стихове, талантливо поднесени от  актьорите Борис Луканов, Сава Георгиев,  Иван Несторов. Припомни ни  дарбата му да прониква в сърцевината на нещата, наблюдавайки  отстрани  тълпата, за да да разпознае  онези места, където душата на човека проявява истинската си красота и сила.

Вярно, Радой Ралин е най-вече разпознаваем  чрез сатирата си. Кратките му четиристишия, с острата  си бодливост на фразата, с  предизвикателството и злободневността  си,  се харесват и  помня едва ли не като народни поговорки може би защото:

Тъй от дните робски и хайдушки
сме изяли много юти чушки.
Затова ни е лютив езика..

Но дали винаги анализът  ни е верен и схващаме ли истинските послания?

Бих дала за тема за на  гимназиална матура  например двустишието:
„Произход на черногледството” :
„От люлката до гроба
Бял свят не види роба.”
А да им  видим и тезите, и антитезите.

IMG_4943За повърхностните представи относно  мащабите на интелекта, сполучливо даде пример синът на поета Радой, Кин Стоянов, като припомни  как при едно посещение на Кирил Христов и Алеко Константинов на публична вечеринка, хората започнали да сочат Щастливеца с възгласи :”Бай Ганю, Бай Ганю”..Та и нашата памет за Радой има опасност да съхрани само карикатурните образи от неговата сатира, без да се разпознава истински в тях. Затова  бе  добре да направим връзка между сатирата и поезията и да си спомним неговите стихове, да пчувсваме отново силния  интелектуален заряд,   философските  прозрения  заложени в тях, за да огледаме и у себе си малко от  чистия демократичен дух и моралната същност на поета, за когото с толкова  с човещина и любов говореха организаторите на събитието  -Рада Александрова и Екатерина Томова.

Хигиена за душата беше тази среща,досущ като че подсказана от едноименното стихотворение

ХИГИЕНА

Предпази си чувствата, с които
мразиш и прощаваш,
не ги свързвай ти с конкретни хора.
Време е за себе си да обобщаваш
и да търсиш вътрешна опора.

Ти не ставай зрелище за много,
а бъди си сам единствен зрител
и си вярвай предано и строго
само в туй, което си изпитал.

1970

 

Коментари

comments