ТЕАТЪР, КОЙТО ДОКОСВА СЪРЦЕТО

0
2479

„Четири“ – Нов театър – НДК
11 – 19 април 2016 – 19:30
По „Квартет“ на Роналд Харвуд
режисьор: Ивайло Христов
участват: Стефан Мавродиев, Пламена Гетова, Меглена Караламбова и Марин Янев
сценография и костюми: Марина Янева, превод: Харалампи Аничкин
Меглена Караламбова с номинация  за Аскеер

Красив спектакъл за грозната страна на живота-старостта
Четирима бивши знаменитости на оперната сцена се събират в старчески дом.Такъв сюжет сякаш предлага да се позабавляваме със      шегичките и смешките, произтичащи от неумолимия факт, че тялото атрофира и нипревръща в карикатури на самите себе си..
Но може ли понятието „бивши” да се съотнесе с човешкия дух? Това е провокацията към публиката на режисьора Ивайло Христов. Който може и да ни разплаче. Защото спектакълът е за човешкото достойнство . За достойнсвото на артиста. За преосмислянето на света, в който живеем ,  в който „си ти”-когато си млад, и „не си ти”, когато остарееш.Спектакъл,за красотата и смисъла на непреходното.   Спектакъл за бръчките, като картография на душата.

Живеем  във време без памет, което е издигнало в култ младостта, преходното повърхностното, мига. Смисълът на живота се губи в рекламни клишета и пози. „Сега” означава, че вчера не съществува. Имена, постижения  потъват в пясъка на забвението , защото нови кумири изгряват на хоризонта. Оказва се, че живееш само докато си в очите на публиката, в медиите, във фейсбук, в  очите на публиката.  Но кой си ти самият,   когато
болестите смажат тялото, паметта започне да изневерява,   може би именно тогава се  открояват  истинските притежания, тези, на  душата.
Ивайло Христов се интересува именно от чисто човешкото, което се оголва, когато пластовете суета и преходност  отпаднат.
Това е спектакъл за театъра. Най-преходното, но най-истинското изкуство, което  спира времето, когато  докосне душата.
Затова във финалната сцена пред мен бяха не само героите от спектакъла, а  и Меглена Караламбова, която завинаги ще помня в приказките на Карел Чапек,  Марин Янев в „Полет на кукувиче гнездо”,Стефан  Мавродиев в  „ Архангерлите не играят флипер” и незабравимата Албена на Пламена Гетова в спектакъла на   Хасковския театър.

Паулиана Новакова
cw4hnn5f8ylqm7_scale1500x100033340_0TQwKkz1ntCrcPvJpkeziyJCcXQuwP-560x315-trim(0,0,450,635)

Коментари

comments