Cinelibri в новата реалност: на живо и онлайн 

0
1200

„Да върнем изкуството на публиката“, да продължим  „Да гледаме книги и да четем филми“, такива бяха отправените пожелания от чуждестранните представители на страните-участнички във Фестивала, по време на състоялата се пресконференция в навечерието на неговото провеждане от 18.10 до 08.11.
Защото, както каза Ирина Петреску, аташе по културното сътрудничество на Франция в България:  „той обединява двете най-силни културни и творчески индустрии-киното и книгите, които ни помогнаха да преодолеем социалната изолация, свързана с Ковид19. Тези индустрии са изключително крехки след тази санитарна криза, затова трябва да бъдат подкрепени от нас, читателите и зрителите.“

Директорът на Cinelibri Жаклин Вагенщайн обясни как се прави фестивал в днешни времена, как ще се случва той и кои са изненадите, за които да се подготвим. Но като начало трябва всички да приемем лично посланието на мотото на тазгодишния фестивал „Възпитание на чувствата“, да бъдем отговорни и дисциплинирани зрители в тази нова обстановка.

На живо Cinelibri ще има излъчвания и събития във всички арт кина и молове в София, както и в някои нови пространства, като например „The steps“, „Мисия 23“ и CasaLibri .Това са над 300 прожкции, срещи с  публиката, уебинари, срещи на живо, в които ще гостуват световни величини, ще има образователни панаири. Освен в София, фестивалът ще се случва паралелно в Пловдив, ще има прожекции във Варна, Бургас, Габрово, Търново, Благоевград, Стара Загора.

 

Как ще протече фестивалът и при какви условия, Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК, сподели, че  макар с намален капацитет, Зала №1 на НДК ще отвори за пръв път след 7 месеца. Билетите са в продажба през ред, през място или диагонално. Но призова и за „общо възпитание на чувствата“ за обща кауза между организатори и публика, която да създаде една нова фестивална култура в тази сложна ситуация.

Създава се Ковит протокол за всички зали и културни институции, но това е едната страна“-каза той. „Това, което залите не могат да създадат, е в ръцете на публиката. Дали залите ще бъдат затворени или отворени, зависи от публиката и от нашата дисциплина. “

„Фестивалът ще протече паралелно и онлайн. Не става въпрос за видео on demand, а става въпрос за истинско фестивално издание онлайн такова, каквото направиха и други големи фестивали, така че статутът на онлайн изданието е фестивален.
За да могат да бъдат видени произведенията онлайн за нас беше изключително трудно да придобием правата, защото тези права са обект на други договори. И всъщност зрителите ще могат да видят филми, които са абсолютно нови със световни премиери. Могат да избират по няколко филма да ги гледат в пакети. И по този начин ще можем да покрием цялата територия на България.“

Мая Калчева, маркетинг директор на Neterra TV+ и Иван Дойчев мениджър съдържание, обясниха какви възможности ще имаме и онлайн да сме зрители на фестивала, като се възползваме от услугата, която те предлагат, без да се плашим от технологиите.„NeterraTV от 15 години работи с българите навсякъде по светаq доставяйки телевизионно съдържание. Последната година правим един различен проект, който е Neterrа TV+. И нашето партньорство с фестивал като Cinelibri, е естествено продължение на нашата политика да доставяме видеосъдържание, култура, възможности за създаване на събития при новите условия.“

Иван Дойков: Някои от вас ме познават като продуцент на филми като „Мисия Лондон“, „Възвишение“ ,сериала „Под прикритие“, но тук съм в качеството си на мениджър съдържание в Neterra TV и Neterra TV+.
Neterra TV + е пространство, което градим от година, целта на което е да предоставя легален достъп до качествено съдържание. Стартирахме с български филми, достъпни за всички българи по целия свят, а сега, от няколко дни предоставяме и независимо световно кино, което е достъпно само от България. Така че естествено се получи за първото онлайн издание на фестивала Cinelibri да бъдем техенен партньор.
Фестивалът ще има самостоятелна страница в Neterra TV+.
Достъпът до филми е направен изключително лесен, можете да изберете един, пет, 10 филма или всичики в пакет, с въвеждане само на имейл адрес. В рамките на 48 часа можете да гледате избрания филм колкото пъти искате. Ако нещо сте се объркали, можете да се свържете с 24 часовата поддръжка на Neterra, които ще ви уптътят.
Важно е да се уточни, че пакетите, избрани за гледане онлайн, важат само в рамките на фестивала, тоест от 18-и октомври, до 08-и ноември.

Жаклин Вагенщайн разкри и какви изненади да очакваме на фестивала.
В духа на Cinelibri ще има и пърформанс-изненада, за старт на фестивала и в духа на темата ще си зададем въпроса: “ Защо си ми любов, кажи?“

Стартът на тези 21 фестивални дни е с невероятната Изабел Юпер, във филма „Кръстницата“. Филмът е адаптация по книгата на Ханелоре Кеър, с режисьор Жан-Пол Саломе. Филм, който със своите парадоксални обрати и блестяща игра на главната героиня, „се надяваме да зареди позитивно и „усмихне“ публиката от самото начало.“

„Това е един уникален фестивал, в който се римуват кино и литература, заяви
Ирина Петреску, аташе по културното сътрудничество на Франция в България. Фестивал, който подкрепяме от самото му начало. Нашата зала „Славейков“ ще приюти филмите и съм изключително радостна, че френското кино заема толкова важно място. Не случайно световноизвестният сценарист и продуцент Жан-Жак Ано ще бъде почетен председател на журито. Ще можете да видите различни аспекти на неговото творчество. Ще излезе и неговата автобиографична книга „Един живот за киното“ .„Щастието на някои“ е другият френски филм, който е на един много рядък режисьор Даниел Кларън, който от 1998 г. насам има само четири филма. Ще видим още един френски филм „Лято 85“, който е част от конкурсната програма на фестивала.

Специални преживявания ще предложат гала  вечерите на Унгария, Франция, Италия, Португалия и Дания. Датското кино за пръв път се включва в рамките на фестивала с много силен филм: „Изключването“.
Унгарският филм „Пилат“, който вероятно ще се класира и за „Златен глобус“ и има вече от 7 номинации и 5 награди в Милано,  ще гледаме дори преди унгарската публика, на унгарската гала. И, разбира се, ще си говорим за  невероятната  Магда Сабо, автор на книгата, по която е направен филмът.

Под знака на десетата годишнина от смъртта на един от най-големите португалски  творци, Жозе Сарамаго, ще мине португалската гала. Анаиза Гордино, директор на института Камойш представи филма на режисьора Жоао Бутелю, един от най-известните португалски режисьори, с много добри литературни адаптации.  Филмът, който ще гледаме е много специален, това е „Годината на смъртта на Рикардо Рейш“. Рикардо Рейш е един измислен герой, създаден от поета Фернандо Песоа, а филмът е доказателство, че само киното и литературата могат да позволят „животът и смъртта да бъдат едно цяло.“

Мария Луиса Сантос, директор на института Сервантес, обяви испанската гала с филм, посветен на Мигел Унамуно. На събитието  ще има и живи гости, двама философи- испанският философ Фернандо Алварес и българинът Лазар Копринаров. Ще се проведе диалог за личността Унамуно. Филмът се казва „По време на войната“ и е с пет награди „Гойя“. Посветен е на трудната ситуация, в която са  се намирали интелектуалците през 1936-а година в Испания, в началото на Гражданската война.

Италианската гала е с прожекция на  „Пинокио“ на Матео Гароне.

Директорът на фондация „Single step“, чийто нов дом-„The steps“ бе специално отворен за пресконференцията и който ще приютява някои от събитията и прожекциите на фестивала, обяви посланието на това ново социално място, чиято цел е да среща, сприятелява и приобщава хората с различни идеи. Да изгражда толерантност към другите, различните, към хората от ЛГБТ общността. „Защото никой не е роден да мрази и не бива да забравяме човещината, добротата, емпатията и толерантността към различните от нас.“

С много находчивост организаторите са разпределили филмите  от програмата по секции, в които да намигане към различните жанрове.

Коментари

comments