НАЗАЕМ ОТ СТУДИЯ ТРАНСМЕДИЯ

0
817
“ ПИК БРОУДКАСТИНГ” АД ПОЛУЧИ ТВ ЛИЦЕНЗ С ГЛАСОВЕТЕ НА НАДЗОРНИЦИ С ИЗТЕКЪЛ МАНДАТ
Анна Хаджиева и Анюта Асенова вече година и половина престояват в СЕМ над законоустановения срок25.02.2016
След като председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов подаде оставка и не участва в гласуването за регистрацията на Телевизия „Пик“, медията получи лиценз с гласовете на Анна Хаджиева, Анюта Асенова и Иво Атанасов.

Четвъртия член на регулатора Мария Стоянова, както обичайно става при важни решения е в чужбина. Макар, че според запознати честите задгранични командировки на Мария Стоянова се дължали на слабата езикова подготовка при другите членове на СЕМ.

„Телевизионна програма – наречена в Закона за радиото и телевизията „медийна услуга“, която ще се разпространява по кабел и сателит, подлежи единствено на регистрация от СЕМ, а не на разрешение от страна на съвета. Членовете могат да откажат да я регистрират, само ако забележат нередности в попълнените документи. Такива нередности липсват за ТВ „Пик“, обясниха от съвета.“

От тримата членове, които не можаха да откажат регистрацията единствено Иво Атанасов е с редовен мандат, като член на Съвета за електронни медии. От есента на 2014 г. мандатите гласовете на Анна Хаджиева, Анюта Асенова изтекоха, но депутатите от действащия парламент бездействат и не избират представителя в своята квота. Обстоятелство, за което Студия Трансмедия не веднъж би камбаната: „43 НС – гробокопачът на СЕМ“. Така на практика народните представители бламираха президента Плевнелиев, който номинира Бетина Жотева за свой представител в СЕМ, след като Екип Инфохолици малко преди това публично излязоха с Писмо към властта.

ЗРТ позволява членовете на СЕМ с изтекъл мандат да продължават да гласуват в регулатора след инициираните от Георги Лозанов през 2010 г. поправки в закона, които намалиха състава на надзорниците от 9 на 5. Както видяхме тези поправки на практика обезмислиха СЕМ. С оставката си днес председателят Лозанов просто напуска навреме продъненото корито. Очаквайте коментар от Екип Инфохолици.
http://www.transmedia.bg/1538

Още по темата:

Писмо до властта

Момичета на кариерата

Мишената СЕМ

Коментари

comments