УПРАВЛЕНСКИ ХРОНИКИ: НА ФИНАЛА

0
621

Безлично, при нулев интерес от страна на журналистите премина поредният отчет на ръководството на БНР пред Съвета за електронни медии. На заседанието не присъства членът на рагулаторния орган Мария Стоянова, която заяви преди месеци, че ще присъства само на заседание за оставка на това ръководство на медията. Изненадващо отсъстваше и председателят на СЕМ,  Георги Лозанов, който на едно от предишните заседания легна върху амбразурата в защита на генералния директор БНР Радослав Янкулов и Управителния му съвет.

Ако им поискате оставката заради свалянето на „Деконструкция“, аз  също ще подам оставка, ултимативно заяви Лозанов. Тихомълком, по негова инициатива,  бе приет отхвърленият  по-рано предишен  отчет на ръководството на националното радио. Заради него и скандалите около планираното откриване на Радио Кърджали, Народното събрание не прие и отчета на СЕМ. Проектът за регионално радио в Кърджали бе спрян заради недомислията в програмата, а без стеснение Управителният съвет,  месеци преди края на мандата си, заяви намерение да открива регионална радиостанция в Плевен и да купува програмно време в чужбина. Като преди това закри излъчванията на средни вълни и лиши българи по нашите граници от достъп до предавания на обществената медия и предавания на турски език за населението на смесените райони. Последваха санкции от другия регулатор – Комисията за регулиране на съобщенията, тъй като прекратяването на излъчванията е станало без съгласуване. В опит да замаже недомислията си, сега ръководството на БНР обяви следващите – да купува програмно време в САЩ, Канада, Украйна и Молдова. На четиричленната радиоделегация в Киев обаче им било разяснено, че националното законодателство на страната не позволява.  А не можеха ли да се осведомят преди да похарчат пари на данъкоплатците за разходката? ?На отчета пред  СЕМ отсъстваше и единият от членовете на тази делегация – енергичният частен предприемач и член на Управителния съвет Христин Стрижлев.  Две случайности изглеждат много. Впрочем, явно от него идва припряността за откриването на нова радиостанция на БНР в Плевен. Това е неговият град и мястото на знаменития проект на пиратските радиостанции Плевен 1 и 2, частно дело на въпросния юрист.

Въпреки отсъствията, вероятно отчетът на ръководството на БНР ще бъде приет, за да не помрачава още тъжния  финал на мандата на може би най-слабото ръководство на обществената медия през  81-та години от съществуването й. На финала и на мандата на най-дългогодишния председател на медийната регулация – Георги Лозанов, съавтор на две кризи в БНР – през 2001-а и 2013-а-2016-а.

Коментари

comments