Срещу фалшивите новини от войната в Украйна

0
663

Отворено писмо на Любов Найдонова, президент на Украинската асоциация на медийните психолози и медийни педагози

По повод  на увеличаването на фалшивите новини при отразяване на военните действия в Украйна и ескалиращата информационна война от страна на Русия  Джон  Дауни, президент на Европейската асоциация за комуникационни изследвания и образование (ECREA), публикува отворено писмо на Любов Найдонова, президент на Украинската асоциация на медийните психолози и медийни педагози, насочено към подобряване на отразяването от западните медии на руската инвазия в Украйна. Писмото е подписано от ръководителите на различни украински медийни изследователски организации и от видни украински журналисти.

В документа украинските колеги изтъкват, че като отделни журналисти и асоциации от украинската медийна общност, които се борят с руската информационна война от 2014 г., те биха искали да наблегнат на основни точки относно езика, използван за описанието на тази война. “Някои от тях може да не са очевидни, но са жизненоважни за нас и за вярното представяне на войната“ се подчертава в текста.

Авторите се обръщат  към  медийните организации да споделят посочените грешки и пропагандни клишета със своите редакции и публика.

Пълният текст на писмото може да прочетете  на https://imi.org.ua/en/news/open-letter-to-media-professionals-who-cover-russia-s-invasion-of-ukraine-i44574

Коментари

comments