КAК БУТОНЪТ ЗА СПОДЕЛЯНЕ СПАСИ ПРИКАЗЕН ЗАМЪК

0
522

Прочетено в мрежата.

Messy Nessy е сайт  за културни и алтернативни пътешествия.Наслада за душата са оригиналните репортажи, които превръщат в приключение и най баналните дестинации, или откриват и събуждат   вкуса към неизследвани и малкопознати места.  Наскоро в рубриката  „Извън утъпканите пътища“ се появи текст „Няма ли  кой да спаси този забравен замък?“


jeanllucchateau2Рушащият се обект е  във Франция, където замъци под път и над път, но ето този именно, скрит от погледа, като омагьосаната принцеса на Шарл Перо, е привлякъл внеманието на блогърката./Ванеса, но ми викате Неси, така се представя. Следователно- „Разхвърляната Неси“, може да се преведе заглавието на сайта, който с намигване  препраща към бунтарско-романтичния шик от филмите на Жан Люк Годар, както сама се определя. Тя, оказва се, не за пръв път вдига шум и активира с каузи многохилядна аудитория.  Примерът за това как впоследствие замъкът намира своя нов стопанин, готов да го извади от забвение и да върне предишния му блясък , е поучителен за възможностите на един отделен човек чрез социалните мрежи, да свърши добра работа.

https://www.youtube.com/watch?v=SUsjsqAjer4

Chateau de la Mothe Chandeniers /намира се в Поату-Шарант, главен град Поатие, но да не пренебрегваме Ла Рошел-там май мускетарите се сражаваха геройски/

Снимките и заснетия с дрон репортаж на запуснатия, но омагьосващ с визията си средновековен градеж,  който сякаш още приютява вълшебни герои, изглеждат, сякаш са от снимачна площадка на филм. Самият замък, както се казва в текста, е Спяща красавица, която няма кой да се сети да събуди. Ето че и във Франция може да се случи: замък от 13 век, наследяван и препродаван,е на път да се срути тухла по тухла и изчезне безславно в страна, закърмена с традиции да пази своята история. Първоначално той е притежание на подчинената единствено на краля, могъща фамилия  Bauçay.  Два пъти е превземан от от   англичаните по време на безконечните  им войни с французите през средновековието. Впоследствие , преди да бъде разграбен отново по време на Френската революция, стгава прословут с бляскавите си празненства.
В началото на 19 век е закупен  от заможен  бизнесмен, решил да превърне имението в процъфтяващо chateaumothe1стопанство за винепроизводство, като добавя лозя към собствеността.   По времето на Наполеон III е възстановен  така, че да напомня романтичните замъци от поречието на Лоара. Гонини по-късно – 1932-а, по времето на някой си барон Едгар, при поставяне на електрическа инстлация, замъкът изгорял и Le Figaro  e  документирал фаталните щети, погълнали в пламъците безценната библиотека, живописни платна, антични мебели,  гоблени и килими.. Следват 75 години немара и забвение. До  момента на публикацията собственик се явява  един учител- Marck Demeyer, който безуспешно се опитвал да набере средства за неговото възстановяване, но загубил вяра във възможността това да се случи.
Това, което се знае до момента на публикацията  е, че от 1980 г.  околностите и гората принадлежат на френска банка Crédit Lyonnais, а   известна туристическа верига е построила ваканционно селище наоколо. Но замъкът безутешно се смалява и губи своите контури.
Учителят – мосю Демейер, бил почти неоткриваем и прехвърлил грижата на малка фондация „Прители на замъка.“,които се опитвали да мобилизират усилия за спасяването му, като търсели  частни и обществени партньорства за да могат тези приказни руини да станат отново достъпни за публиката.
За  съжаление, без успех. И на  своята страница мениджърът на фондацията съобщава буквално, че се отказва от борбата.
Авторката на  Messy Nessy-решава, че има нужда от създаване на Асоциация,  която да пребори законовите и административни спънки и да издейсттва        статут на национален исторически паметник.   Но за да се случи това, решава, че трябва да бъде вдигнат  повече шум, да се привлекат съмишленици в мрежата и  „нека, като една сплотена интернет   армия шумни защитници на заплашени  исторически ценности,  се преборим за един „забравен замък, който говори на езика на душата“.  Защото можем заедно да го извадим на показ пред очите на политиците, на  културните министри и лидерите на общественото мнение така че, ако докато четете, се чудите как да помогнете – натиснете бутона за споделяне и кой знае? Може пък  някой да се ангажира.  http://www.messynessychic.com/2015/11/06/wont-someone-save-this-scandalously-forgotten-chateau/

И наистина, явно шумотевицата е сработила, тъй като в актуализацията на публикацията научаваме че,“ Без много шум през октомври 2015 г. канадският мултимилионер Марк Хендерсон сключва договор за наем, като разработва щедър план за спасяване и пълно възстановяване на замъка в оригиналния му вид от 18-и век. Замъкът  ще му служи за жилище, но ще бъде достъпен за публиката, а като наследство ще остане на народа на Франция“.

Ванеса-Неси е родена в Лондон, но е напуснала Острова и се е заселила и влюбила в Париж, където живее и описва в своя клуб-апартамент и  в кафенето под него своите сърдечни пътешествия.

nessy@messynessychic.com

 

Коментари

comments