ЛЯТО. С БНР Е НАЙ-ДОБРЕ?

0
840

Тези дни минувачи се сепнаха като видяха, че вместо Българско национално радио, на входа на националната институция пише – Министерство на транспорта. Някои може би ехидно си помислиха, че най -сетне реформите на ръководството са стигнали до естествения си край – всички отпътуваха – и доволните от управлението, и недоволните. Най-после ще може да се управлява спокойно. Оказа се обаче, че причината е банална – снима се филм. Затова ако видите познато лице във филма, може да е на някого от протестиращите журналисти, които и през лятото поддържат пред нагорещената ограда градуса на недоволството си. Вътре радиото функционира на полупразни обороти, по лятна схема.


Лятната схема ми напомня за себе си, докато пътувам през котленския Балкан.Току що сме подминали Котел – този красив и проспериращ навремето град, потънал в немара и безвремие сега. Липсва поминък, липсват туристи. Забравени са котленските тъкани килими, забравено е столарското училище, забравена е славата на будните и горди умове от този край. Търсим радиостанция, за да се разсеем от натрапчивото чувство, че социализмът не си е отишъл. И изведнъж, като звезди посред бял ден, изникват познати гласове и познати реплики от онова минало. Програма „Христо Ботев“ , редакция „Хумор сатира и забава“ , са пуснали стари записи от старите ленти, вярно, с добри актьори, но с твърде попретоплен смях. Защото и времената, и това, над което се смеем днес, е различно. Това е: „лятна схема“.
Лятната схема е свещена крава в БНР, символ на безвремието. Повечето от програмите се превръщат в симулация на самите себе си. Хем ги има, хем ги няма. Вадят се от архива стари предавания и се пускат в ефир. Само „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на обществена медия мъкнат каруцата и се потят през лятото, но и те работят в „олекотен“ вариант.
Доволно от лятната схема е и ръководството на БНР. Протестите замират, запладнява. Защото лятната схема означава оцеляване с цената на всичко. Време, в което нищо не се случва, всичко си тече по старому и радиото да може да върви, дори когато в студиото няма никой.
За неизкушената публика трябва да кажем, че много от записите, които слушаме по лятната схема, съществуват на МеЛе-та, т.е., монтажни ленти. Обслужвани от монтажисти, звукооператори и звукорежисьори, фонотека, дежурна, дори специални асансьори извозват лентите до студиата. В днешно време част от записите са прехърлени вече на компютър. Журналистът сам може да си ги монтира и подготви за излъчване. Но лентите съществуват, съответно – хората, които обслужват остарялата звуко възпроизвеждаща процедура, също. Въпросните МеЛе-та , които се съхраняват във Фонотеката и Златния фонд, са огромно богатство от документални и художествени записи. Дигитализацията на този фонд би спестила много средства на бюджета, но покрай двугодишните чествания на 80-годишнината на БНР и този процес поизостана. Дигитализацията изисква енергия, воля и средства, тя беше приоритет и на предишното ръководство, но вездесъщите ленти остават основен носител на свръхценните архиви.
Лятната схема е блаженото безвремие. Протестиращите ваканцуват и ръководството се възползва от затишието за да свърши някоя и друга беля. Като например да качи на радиоплеъра записи от частни фондове, без да ги е грижа за записите от собствените музикални фондове. Тях няма кой да ги рекламира. От неразбиране и неграмотност беше спряна продажбата в световните музикални портали на записи от богатите фондове на най-старата електронна медия. Освен имидж и реклама, тези записи носеха и приходи на медията. Но нали няма топка в тях и те бяха изтеглени от обръщение. Затова пък лятната схема е рай за любимите футболни предавания. Светът е спорт. Останалото е ръководство…
Иначе, с БНР е най-добре, на планина и на море. Където и да сте.

Коментари

comments