Начало Актуално СЕМ – НИЕ ВИ ПРЕДУПРЕДИХМЕ…ОЩЕ ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ

СЕМ – НИЕ ВИ ПРЕДУПРЕДИХМЕ…ОЩЕ ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ

0
834

СЕМ като ДКЕВР или кой кого и какво избира

ЮЛИЯ ГИГОВА
01.04  2013г. в „Труд“
В дните, когато на улицата протестиращите викат срещу регулаторите, един от тях зае смела и принципна позиция. Той обяви конкурс за генерален директор на БНР – особено важна за медията процедура, в момент, когато тя трябва спокойно и балансирано да осигури максимално обективно и пълноценно отразяване на извънредните парламентарни избори.
Усърдното изпълнение на закона би било блестящ пример на гражданска позиция, отговорност или съобразителност, ако предишни примери не будеха съмнение за подобни качества на регулатора.

В направените наскоро обяснения от председателя на СЕМ Георги Лозанов, очевидната припряност бе обяснена с това, че на 29 май т.г. , когато изтича мандатът на сегашния генерален директор на БНР Валери Тодоров, „нямало да има кой да подпише нито един документ“. Това беше или тенденциозна обработка на общественото мнение, или потресаваща некомпетентност.
Защото, както е известно, Управителният съвет, според Закона за радиото и телевизията, продължава да действа и след мандата на генералния директор до избирането на нов. В нормални обстоятелства, при отсъствието на генералния директор го замества един от членовете на Управителния съвет.
Всъщност, вместо да пази от криза Радиото при възникналите извънредни обстоятелства в страната, СЕМ пази… себе си. Може би в момент, когато няма парламент и има само служебно правителство, медийният регулатор трябваше да набере смелост и да предложи отлагане на конкурса, за да не вкарва допълнително напрежение в обществената медия. Но… медийният регулатор е в най-ниската точка на авторитета си, позициите и състава си и панически се бои от всяко напомняне за това. В същото време например никой не знае какво е мнението на отделните членове на СЕМ. Или пък, как се избира председателят – кога, с какви изисквания и при каква процедура? Не е ясно и как прави своите изявления въпросният председател, тъй като липсва информация за позицията на останалите членове на органа. Все пак той е и пръв сред равни.

Някога Георги Лозанов обеща, че ще направи прозрачна медийната среда. Сега най-затвореното място в нея е самият СЕМ. През последните години журналистите станаха редки гости там. Гласовете на останалите членове на СЕМ изчезнаха. Което също е разбираемо. Как ще избират сега от личности с „висок обществен авторитет“ за кандидати за генерален директор на БНР, след като никой не знае имената и лицата на хората в регулатора?
Професионалният опит на някои от членовете на СЕМ се изчерпва с няколко месеца стаж в един вестник и в една от програмите на БНР, друг пък има останал незабелязан трудов стаж в регионална структура на БНР. По ирония на съдбата тъкмо те са най-яростно настроени към общественото радио. Жалко е, но е факт, че толкова некомпетентен състав на медийния регулатор досега не е имало. Затова пък доста удобен.
Мълчаливата тройка е безотказна машина в ръцете на бъбривия председател със забележителен опит в електронните медии… но само от едната страна на камерата и микрофона! Което също е показателно за компетентността на регулатора. Същият този вездесъщ и несменяем комисар-председател от името на всички останали „ярки професионалисти“ в СЕМ раздава оценки и съставя позиции.
Някои може би помнят, някога той се включи в операцията „Чисти ръце“. След това обаче без задръжки сложи в администрацията си като своя дясна ръка човек с две досиета. Това е човекът, който управлява в сянка медийния регулатор, редактира протоколите по своя преценка и манипулира решенията му.
Никой не пита и за конфликт на интереси, когато фондация „Медийна демокрация“ прави оценки на медийната и политическата среда. Известно е, че с гласа на тази фондация говори отново Георги Лозанов. Казват, че не се е оттеглил и от Националния съвет за регулация… А в началото на април предстои отново избор на председател на СЕМ. Дали тази припряност около БНР не прилича и на индулгенция?
Логични са опасенията на синдикатите и колегията в БНР, след като вече неведнъж СЕМ се опитвал да кадрува – и с тенденциозно организирани дебати преди предишните избори за генерален директор, и с пряка намеса при формиране на състава на Управителния съвет на БНР.
Съвсем наскоро набързо беше туширана и реакцията на Управителния съвет на БНР, когато един от членовете на медийния регулатор беше обвинен в некомпетентност и намеса в работата на една от регионалните радиостанции на БНР. А да не би да сте забравили как по време на кризата през 2001 г. Георги Лозанов първо обоснова нелепото решение за анулиране на легитимен конкурс за генерален директор, а след това най-неочаквано се оказа сред протестиращите срещу „номинирания“ от обществени организации кандидат, когото работещите в БНР отказаха да допуснат до кабинета.

„Този човек мисли и действа по един начин.“ Това заявиха и синдикатите в БНР в своя декларация неотдавна. Кого и как ще изберат членовете на медийния регулатор за генерален директор на Радиото, след като тяхната компетентност е под минимума на общественото доверие?
По време на предишни избори СЕМ попита защо БНР е пуснало повече рекламни клипове на една от политическите сили… в платената по закон кампания. Разбрали грешката си, съветниците обявиха срещата с ръководството на БНР за почти несъстояла се. В същото време, когато драстично беше орязан бюджетът на БНР и даже Европейският съюз за радио и телевизия написа писмо до властите в България, СЕМ кротко и послушно мълча.
Нещо повече – председателят даже заяви, че в БНР има „излишъци“,а в БНТ – дефицити. Радиото винаги е било недолюбвано от политици, регулатори и всякакви анализатори.
През последните шест години медийните съветници влязоха само един път в БНР. Те упорито отбягваха даже многобройните културни прояви в медията. Как мислите, дали този орган с толкова морални и професионални дефицити, с един член със съмнителна легитимност, ще направи компетентен и независим избор? Ако сте обърнали внимание, в забележките на еврокомисарката Нели Круз има еднозначни оценки и за ролята на медийната регулация у нас.
Затова и възниква въпросът – за да бъде защитен общественият интерес, къде по-напред да се направи промяна – в двете обществени медии или в медийния регулатор? Предупреждението от синдикатите в БНР за липса на доверие към регулатора бе изтълкувано в СЕМ като „нервна реакция“. Затова пък СЕМ си е сложил розови очила и жълта папийонка, като си е надянал и маската на непогрешимост.
Как ще избере СЕМ кандидат с обществен авторитет, след като в СЕМ има само една фигура с обществени прояви, но за действителен професионален авторитет би било пресилено да се говори. Бедата всъщност е в обществения авторитет и доверието към самия медиен регулатор, който храбро премълча доста медийни казуси и проявяваше завидна активност само по време на предизборни кампании.
Като бяла врана сред излятото бетонно мнозинство стои новият член Мария Стоянова – единствената, която има реален професионален опит и си дава сметка за рисковете. В момента този орган със съмнителна независимост и репутация е извън обществен контрол, а е опасно той да бъде оставян насаме със себе си.
Предстоят избори за председател на СЕМ. Конкуренция няма. Изборът е ясен. Отново. Има само един въпрос – редно ли е този орган, който не е в състояние да промени себе си, например за да попълни своя състав, да избира генерален директор на медията с най-високо обществено доверие? И защо такава процедура се провежда в момент, когато медията води преговори с политическите сили по предстоящата кампания. Натиск или добросъвестно изпълнение на закона? Съзнателни ли са опитите за дестабилизиране на медията, или са случайно съвпадение?
Зад всичко това прозира старото намерение на Лозанов и сие за приватизация на повечето радиопрограми и овладяване на винаги независимите досега радиожурналисти. Ако някой си даде труда да се разрови в архивите, ще дешифрира отколешната мечта на комисаря Лозанов за дестабилизация, приватизация и в крайна сметка ликвидация на БНР.
Вземете за извод това, което ви устройва повече.
*Авторката е шеф на радио „София“ и изпълнява длъжността програмен директор на БНР.
Бел.ред. Редакцията на в. „Труд“ е отворена и за други мнения, свързани с работата на СЕМ и избора на нов генерален директор на БНР.
ЕТИКЕТИ: СЕМ, БНР, ИЗБОР НА ДИРЕКТОР

Коментари

comments