НАПРЕЖЕНИЕТО В БНР РАСТЕ. ИСКАТ ОСТАВКАТА НА РЪКОВОДСТВОТО

0
588

Източник: dnevnik.bg
Част от работещите в програма „Хоризонт“, програма „Христо Ботев“, „Радио София“ са започнали подписка за предупредителен протест с искане на оставката на генералния директор на БНР Радослав Янкулов.
Оттеглянето на директора и Управителния съвет на Радиото се иска заради несправяне с работата, неспазване на обещанията, записани в концепцията му за генерален директор, липса на прозрачна информация за финансовото състояние на медията и противопоставяне на работещите в общественото радио на основата на постановените от държавата 10% съкращения от разходи за персонал, предаде БНР.

Журналистите от Българско национално радио (БНР) протестират срещу съкращенията на допълнителните им възнаграждения над основната им заплата.
На страницата на БНР във „Фейсбук“ журналистите заявяват, че целта им е да напомнят на своето ръководство, че „основната функция, за която институцията получава държавна субсидия, е производството на радиопрограми“:
„Недопустимо е законовото изискване за 10-процентно съкращаване на разходите за издръжка на персонала да бъде изпълнено единствено за сметка на хората, които с труда си изпълняват именно тази задължителна и приоритетна функция на БНР“.Генералният директор Борислав Янкулов:
„В радиото работят 1450 души, от тях 8 процента са в администрацията. Питам кой вариант е по-добър – да съкратиш 200 души, да лишиш всички от допълнителните доходи или да направиш опит за някакво съчетание между едното и другото“.
Надежда Цекулова, журналистка от БНР, пита:
Г-н Янкулов, ръководите журналисти, не берачи на портокали. Та, в този ред на мисли:
– Кога 17-те ви юристи установиха, че трябва да съкратите 10 на сто от средствата за издръжка на персонал – защото законът за бюджета беше приет още през декември миналата година?
– Защо изчакахте половината финансова година да изтече, преди да предприемете нещо – защото 2,4 млн, делено на 12 месеца, не е същото като 2,4 млн делено на 6 месеца?
– Какви анализи направихте през изтеклите месеци и как тези анализи показаха, че най-разумното и ефективно за радиото решение е да режете пари на калпак?
– Защо пред колегите от Нова телевизия говорите за необходимост от съкращаване на 200 щатни бройки, а пред собствените си служители – за 700?
– Защо бюджетът на радиото, разпределен по пера, не е публикуван на сайта на БНР или ПОНЕ във вътрешната система на радиото?
– Защо справката за длъжностите и разпределението на щатните бройки не е публична?
– Вярно ли е твърдението Ви, казано на среща с „Хоризонт“ преди месец, че постъпленията от реклама в БНР за 2014 г. са само около 200 000 лв?
/със съкращения/

Коментари

comments