ПИСМО ДО КОЛЕГА

0
705

„Георги Лозанов ще бъде председател на Съвета за електронни медии за шести мандат. Това реши регулаторът на заседанието си във вторник. Лозанов беше подкрепен единодушно от всички трима присъстващи……След като беше избран през 2010 г., Лозанов лансира идеята съставът на СЕМ да бъде намален от девет на пет души. Малко след това парламентът гласува бързи промени в Закона за радио и телевизия.“ Виж: http://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2015/03/31/2502390_georgi_lozanov_beshe_preizbran_za_predsedatel_na_sem/

Двама от гласувалите членове на СЕМ Анюта Асенова и Анна Хаджиева са с изтекъл мандат. Законът за радио и телевизия го позволява. Народното събрание и Президентът на републиката вече месеци наред не излъчват своите нови представители в съвета.
Освен председател на СЕМ, доц. Лозанов е и председател на Българската медийна коалиция – сдружение, в което членуват и медии, на които председателят на СЕМ Лозанов е регулатор. Законът го позволява.
Двоякият председател Лозанов е и автор в периодичните мониторинги на Фондация „Медийна демокрация“ за състоянието на българските медии. Сиреч наблюдаваният се самонаблюдава. Законът позволява и това триединство – СЕМ-БМК-„Медийна демокрация“.
Но както вече видяхме, Законът за радио и телевизия позволява на президента и парламента да не упражняват правомощията си по закон.
Какво становище е изразил конституционният съдия Румен Янков за възможността да се упражняват правомощия след изтичане на мандат още през 2006 г.:
1.1. Кое е основанието Конституцията да определя период от време, след изтичането на който, властта не може да бъде упражнявана?
По правило демократическите тенденции, осъществявани при стремежа към власт, са средства за постигане на успех и щастие за всички. Наред с това историята е показала, че човешката личност след определен период от време престава да осъществява по-високи ценности . Самолюбивият интерес, присъщ на човека на власт, е да дава предимство на собственото си желание за значимост и по правило е склонен да залага делото в името на властта. След време , тя става цел на естествените му егоистични импулси”. В крайна сметка човешкият опит е показал, че трайното упражняване на власт от едно лице може да има за последица постигането и на негативни резултати.
Тези, в общи линии, са основанията Конституцията да определя различни по време периоди от време, през които властта може да бъде упражнявана от едно лице. Като най-сериозна гаранция срещу поменатите негативни тенденции животът е показал, че това е подмяната.
1.2. Допуска ли Конституцията тези срокове да бъдат продължавани или скъсявани със законови нормативни актове?
Реализмът на здравия разум поставя изискването нещата да се възприемат такива, каквито са. Цифрите са закодирани в съзнанието на човека. Те не могат да бъдат четени по друг начин – при тях не може да се разсъждава извън обема на понятието, че срокът е този, който е посочен в Конституцията. В тази връзка може да се постави и реторичният въпрос – след като никой не може да приеме, че тези срокове не могат да бъдат скъсени, на какво основание да се приеме, че те могат да бъдат удължавани?
На практика Народното събрание и Президентът на републиката улесниха избирането на Георги Лозанов за шестия му мандат като председател на СЕМ, след като не упражниха навреме правомощията си по Закона за радиото и телевизията да обновят състава на медийния регулатор и по този начин да създадат конкурентна среда при избора на председател.
Навремето Бойко Борисов подари на Путин при посещението му в България каракачанска овчарка. Не е ли време с цел подобряване на обтегнатите българо-руски отношения да изпратим доц. Лозанов в Москва, за да съветва Путин как да се радва на шест мандата.
С това писмо Екип Инфохолици – Емил Янев и Кин Стоянов се обръщаме към колегите журналисти у нас с въпроса имат ли отношение изнесените  факти към това как България се смъкна до 106 място по свобода на словото, изпреварена от Уганда и Непал?
Моля, отговорете ни, дори за да изразите несъгласието си с това писмо!

Коментари

comments