САЙТЪТ ОБАЧЕ.БГ С НАГРАДА ОТ СБЖ

0
676

В Деня на народните будители – 1 ноември, Съюзът на българските журналисти връчи годишните си награди за журналистика. Силни и ярки думи бяха казани за съвременната журналистика, която преживява една от най-тежките си кризи. Голямата награда „Йосиф Хербст“ получи 90-годишният Дамян Обрешков, дългогодишен радиожурналист, главен редактор на „Вътрешна информация“ на програма „Хоризонт“ на БНР, главен редактор на вестниците „Поглед“, Учителско дело“ и „Труд“.

Сред отличените бе и дългогодишният главен редактор на в-к „Култура“ Копринка Червенкова. Биг-бендът на предаването на БНТ „Нощни птици“, което получи наградата си след като бе свалено от ефир, изпълни една от любимите си песни – „Лет ит би“ на „Бийтълс“.

Много от наградите тази година бяха равностойни и затова Управителният съвет на СБЖ и Комисията по творческите въпроси направиха изключение, като в някои от категориите бяха дадени по няколко награди. Най-ярка бе конкуренцията сред книгите.

Наградата на колегата Александър Михайлов, водещ на предаването „Артефир“ на програма „Христо Ботев“, бе дадена посмъртно. Получи я синът му в присъствието на майката и  бащата  на Сашо – известният актьор Васил Михайлов.

Награда получи и най-дълго издаваният вестник у нас – „Росица“, Севлиево. Специална награда получиха  БНТ по повод 60-та си годишнина, предаването „Лека нощ, деца“ и колегата Георги Монов от БТА във връзка и с 90-та му годишнина.

Сред отличените тази година от СБЖ бе и нашият интернет сайт „обаче.бг“, който, благодарение  на енергичните усилия на главния редактор Паулиана Новакова, се радва на интерес и признание с интересните и алтернативни гледни точки за културния живот у нас, медиите и международната политика. Другите два наградени сайта са „Барикада“ и сайтът на Радио Шумен – един от най-четените сайтове в региона и в рамките на БНР.

Поздравления и за всички останали наградени колеги.

http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=44291

В Дня на народните будители СБЖ организира и протест пред Народното събрание под надслов „Не убивайте журналистиката в България“. Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова и колегите Светослав Терзиев и Велислава Дърева изразиха общата тревога от натиска върху свободата на словото и независимостта на медиите у нас.

http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=44307

Коментари

comments