КУЛТУРИСТИТЕ СРЕЩУ КУЛТУРАТА

0
982

Домът на радиотеатъра бе на път да затвори врати. Легендарното Второ Студио на БНР  щеше да смени предназначението си в унисон с разбиранията на ръководството за развитие на радиото- от културен, в спортен институт. Гражданската активност в социалните мрежи, свъзпряха управленския  произвол. Но горчилката от опита за посегателство, остава.


Ввторо стторо Студио ще престане да съществува като обект за звукозапис и ще остане най-обикновена репетиционна на хористите, ансамбъла на радиото и „Мистерията на българските гласове“, като за целта то ще бъде разрушено и ремонтирано, като техниката и вътрешният интериор ще бъдат премахнати за да освободят място на шкафчетата за костюми и инструменти на музикантите и хористите…. Четем в писмото на главния инженер, Константин Райдовски, отправено като зов за помощ към всички творци, работили и създавали култура в него, качено в станицата на студиото във фейсбук
Тъй като аргументите в подкрепа на това, меко казано, безумие са силно неадекватни, а именно, че студиото не ставало за звукозапис, че радиото нямало обект, който да даде на въпросните състави да репетират и други такива – студио, което струва милиони, ще бъде разрушено и превърнато в репетициона зала…или не знайно точно в какво….“https://www.facebook.com/pages/%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE-%D0%A1%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%91%D0%9D%D0%A0-Studio-2-Of-BNR/544235622378685?fref=ts
За да не бъда обвинявана в прекалено пристрастие, напоследък взех да не давам ухо за безобразията, ставащи в Радиото. От уважение към колегите и към собствената си 35- годишна професионална биография. Към която, ако добавим и тези, на баща ми и баба ми, мога да кажа с основание, че считам БНР за роден дом. Хората обаче, дошли да го управляват, предимно външни на институцията – и като дух, и като поведение, се държат към него като нашественици и вандали. Иначе как да си обясним посегателството над една от светините на радиото, Второ студио? За икономическите изгоди, прикрити зад паравана на ремонтите, няма да се простирам. БНР има ненаписана срамна история в това отношение. Имаше един Стоян Чешмеджиев, например. Освен мащабните си остапбендеровски прояви, и той искаше да превърне едно друго , паметно за историята на радиото студио, № 10, в …приемна.
photo3Искам да кажа на непосветената публика, какво е Второ студио за БНР. Жив музей, в който всяко кътче е разказ затова как се ПРАВИ радио . Единственото студио, в което се създават звукови ефекти, само тук може да се имитират шум на вода, буря, стъпки в снега, плясък на крила, писък в мъгла, птичи песни и каквото ви въображение поиска. Поради уникалната дървена облицовка и звукоизолация, камъчетата и покрай кстените и и специфичните майсторълци, дело на немски инженери. И до днес товва е лабораторията, на Радиотеатъра.Тук могат да се правят вякакви експерименти с акустиката. Сред престижните награди за радиопостижения, има и такива-само за звукови ефекти. А звукорежисьорите, работещи в това студио, са истински виртуози. Магьосници. Такива специалисти се създават с години труд и любов.И, само в радиото. Само във Второ студио.

Студиото има и уникална архитектура, наподобява театрална сцена, със стълби и балкон, за да моIMG_2050гат артистите максимално автентично да пресъздават спектаклите си.Така че Второ студио не е просто студийно помещение, то е духовно пространство,само по себе си музеен експонат в което оттеквът стъпките на Апостол Карамитев, Георги Стаматов, Олга кирчева, Мила Павлова, Ирина Тасева,Контсантин Кисимов, Славка Славова, Зорка Йорданова, Николай Бинев..всички звездни имена на културанат ни история. И точно тук е мястото, където сред автентична обстановка, биха могли да звучат гласовете им за поколенията .. В едно с тези, на образците на Хумора, музикалните концерти на българските композитори и виртуози.
В такива студиа се създават събития. В Германия, в радио Берлин-Бранденбург, съвсем същите, вероятно правени от същите майстори, приютяват Фестивала PRIX EUROPA.

И във Второ студио се правеха спектакли на живо, концерти, детски фиести… Алтернативниятвторо пак дух на съвременната култура джаз пънк феста Аларма също се чувстваше уютно тук.
Затова, когато се наложи ремонт, за да не бъде нарушена автентичната атмосфера, апаратната на студиото бе ремонтирана, изцяло бе подменена студийната техника, но интериорът на студиото, духът му бе запазен. И в дни на отворени врати, това бе любимо място за посещенния.
Какво ще видят идните поколения , ако случайно се реализира идеята на днешното ръководство? Шкафчета за преобличане и разхвърляна репитиционна зала. Едва ли не, физкултурен салон. Явно в унисон с цялостната политика. След като и програмното съдържание е ориентирано предимно към спорта. Спортът доминира в новините, спортът доминира в програмните схеми. Чува се, че скоро и „ Хоризонт +7“- предаването на регионалните радиостанции, в което намират национален ефир проблемите на страната, ще бъде съкратено, за да има повече спорт. Фолклорът също ще отстъпи. Така трябва. Културата е излишество.Кой ти я слуша? Така че, защо да се произвежда. Затова пък, културният вандализъм процъфтява. В културната институция БНР, превръщана упорито във физкултурен салон. Утре от Второ студио и зала за футбол на малки вратички може да се направи.

Коментари

comments